Dutroux schuift bijna alle schuld af

Marc Dutroux had de ontvoerde meisjes alleen maar willen beschermen, verklaarde hij woensdag tijdens zijn eerste verhoor in het proces tegen hem en drie medeverdachten. Zijn medeverdachten ontkrachtten zijn verklaring later volledig...

Dutroux wees Michel Nihoul, die ook terechtstaat, aan als belangrijkste dader. Alles zou in zijn opdracht zijn gebeurd. Dutroux ontkende in het langverwachte verhoor dat hij Julie en Mélissa heeft ontvoerd. Ze zouden bij hem zijn gebracht door Nihoul.

'Mijn vrouw vertelde me dat we hen enkele dagen thuis gingen houden. Ik wist niet dat zij waren ontvoerd, want ik had geen televisie gekeken', aldus Dutroux.

Om de Luikse meisjes te 'beschermen' verborg hij ze in zijn kelder. 'Ik heb hen voor de keuze gesteld: of jullie blijven bij mij, of jullie gaan het netwerk van mijnheer Nihoul in.'

Hij bekende wel betrokken te zijn bij de ontvoering van An een Eefje, al schoof hij ook daar de verantwoordelijkheid naar anderen. Hij zou samen met medeverdachte Michel Lelièvre en twee kennissen, volgens Dutroux 'blijkbaar politiemensen', naar de kust zijn gereden waar de meisjes zijn gekidnapt. Dutroux zei bovendien dat An en Eefje 'besteld' waren door Nihoul.

Ook de ontvoering van Sabine en Laetitia, die later levend zijn teruggevonden, zou in opdracht van Nihoul zijn gebeurd. Dutroux ontkende niet dat hij die kidnappingen heeft gepleegd. Ook bekende hij seksueel misbruik van Eefje en van Sabine.

Zijn ex-vrouw Martin zei dat Dutroux wel degelijk verantwoordelijk was voor alle ontvoeringen. Over Nihoul sprak zij met geen woord.

Ook volgens Dutroux' kompaan Lelièvre heeft Nihoul helemaal niets met de ontvoeringen te maken. Evenmin zou er sprake zijn van bestellingen. Nihoul zelf, die woensdag aan het einde van de middag kort het woord voerde, ontkende eveneens elke betrokkenheid.

Martin schetste een gruwelijk beeld van Dutroux. Hij zou haar hebben mishandeld. Leven met hem, zo vertelde ze, was 'als het binnentreden van een sekte. Hij leek wel de grote goeroe die iedereen manipuleert.' Ook Lelièvre zei bang te zijn van Dutroux. Hij kreeg heroïne van hem.

Alleen over de dood van Julie en Mélissa zijn de verdachten het eens. De meisjes zijn gestorven in de kelder, terwijl Dutroux voor enkele kleine delicten kort in de cel zat. Zijn vrouw Martin had hen moeten verzorgen, maar ze getuigde dat ze dat mentaal niet aankon.

Het publiek in de rechtszaal was geschokt toen Dutroux vertelde wat hij met de lichamen van de achtjarige meisjes had gedaan. 'Ik heb hun stoffelijke resten in de vrieskist gestopt, want ik had andere dingen te doen.'

Dutroux herriep zijn eerdere bekentenis dat hij zijn voormalige kompaan Bernard Weinstein heeft vermoord. Volgens zijn ex-vrouw is Dutroux daar wel degelijk verantwoordelijk voor.

De afschuiftactiek van Dutroux heeft verdeeldheid gezaaid bij de slachtoffers en de nabestaanden. De moeder van An Marchal zei dat ze altijd al gedacht dat de ontvoerders van haar dochter niet met twee, maar met meer waren.

De advocaat van overlevende Laetitia vindt Dutroux' verklaringen getuigen van 'pure lafheid'. 'Zo te horen heeft hij zelf helemaal niets gedaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden