Dutroux, Martin, Lelièvre schuldig, Nihoul niet

Marc Dutroux is donderdagmiddag door de jury van de rechtbank in Aarlen schuldig bevonden aan moord en ontvoering. Ook Michel Lelièvre en Michelle Martin zijn op alle punten schuldig verklaard. Michel Nihoul is vrijgesproken van de ontvoering van Laetitia Delhez...

Van onze correspondent Bart Dirks

De uitspraak over Nihoul nam donderdag enige tijd in beslag. De jury bleek donderdagmiddag verdeeld over de zwaarste aanklachten tegen hem. Zeven juryleden vonden dat hij wel betrokken was bij de ontvoering van Laetitia, vijf van niet. Daarop moesten de beroepsrechters zich uitspreken over deze schuldvraag.

Zij sloten zich aan bij de minderheid van de jury. Michel Nihoul was volgens de rechters geen lid, als dader of als mede-dader, van een bende die kinderen ontvoerde en opsloot. Hij was ook niet betrokken bij de ontvoering en opsluiting van Laetitia Delhez, oordeelden de rechters.

Vervolgens stuurden de drie magistraten de jury opnieuw in beraadslaging. Zij moesten zich gaan buigen over de vraag of Michel Nihoul wel medeplichtig was aan de bendevorming in verband met de kinderontvoeringen en bij de ontvoering en opsluiting van Laetitia Delhez. De jury had deze vragen nog niet beantwoord, omdat het Nihoul als mededader beschouwde.

Na een nieuwe beraadslaging oordeelde de jury in Aarlen dat Nihoul ook niet medeplichtig was aan deze aanklachten.

De jury bevond Nihoul wel schuldig aan drugshandel. Zij wees hem aan als het hoofd van een bende die zich bezighield met drugs- en mensenhandel. Dat kan hem twintig jaar cel opleveren.

Marc Dutroux, Michel Lelièvre en Michelle Martin werden wel op alle punten schuldig verklaard door de jury. Het drietal is schuldig bevonden aan de ontvoering en opsluiting van de zes meisjes An, Eefje, Julie, Mélissa, Sabine en Laetitia.

Dutroux werd schuldig verklaard aan de moord op An en Eefje en op zijn kompaan Bernard Weinstein. Hij werd ook schuldig bevonden aan de verkrachting van de zes meisjes, en van drie Slowaakse meisjes.

Michel Lelièvre en Michelle Martin kunnen dertig jaar cel krijgen, Marc Dutroux maakt grote kans op levenslang. Waarschijnlijk spreken jury en het hof zich volgende week uit over de hoogte van de straffen. Het openbaar ministerie moet eerst zijn eis formuleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden