'Dutroux heeft An, Eefje en Weinstein levend begraven'

An Marchal (17) en Eefje Lambrecks (19) zijn door verstikking om het leven gekomen nadat ze waren verdoofd met rohypnol en levend begraven....

Van onze correspondent Bart Dirks

Michel Lelièvre en Marc Dutroux hebben bekend dat ze de twee meisjes uit Hasselt in de nacht van 22 op 23 augustus 1995 hebben ontvoerd. Langlois gaat ervan uit dat ze enkele weken later zijn vermoord. De foto's van de opgraving en de autopsie werden achter gesloten deuren getoond.

De onderzoeksrechter vermoedt dat de moorden zijn gepleegd door Dutroux en zijn toenmalige kompaan Weinstein. Deze zou kort daarna door Dutroux om het leven zijn gebracht.

An, Eefje en Weinstein werden op 3 september 1996 teruggevonden in een loods van Weinstein in Jumet (Charlerois). Eefje was zwaar vermagerd, An had een zak over haar hoofd en plakband over haar neus en mond.

Tijdens het proces heeft Dutroux de moord op Weinstein en de meisjes ontkend, maar eerder had hij toegegeven Weinstein te hebben gedood om Julie en Mélissa te beschermen. Langlois denkt evenwel dat Dutroux Weinstein vermoordde om zo aan diens erfenis van circa 12.400 euro te komen en omdat Weinstein te veel wist.

Xavier Magnée, een van Dutrouxs vier advocaten, zei gisteravond 'geschokt' te zijn door de verklaringen van de onderzoeksrechter. 'In mijn 43-jarige loopbaan hoorde ik nooit zo'n gruwelijk verhaal, er is geen naam voor. We betreuren diep dat een mens, door omstandigheden of weldoordachte daden in staat is zijn naasten zo'n verdriet aan te doen.'

De zitting werd gisteren bijgewoond door de vaders van An en Eefje. Ook Laetitia Delhez, die als 14-jarige door Dutroux werd ontvoerd en misbruikt, was in de rechtszaal aanwezig.

Langlois stelde gisteren niet te geloven dat Dutroux zich heeft laten betalen voor de ontvoeringen. Dat zakenman/oplichter Michel Nihoul een dag na de ontvoering van Laetitia Delhez, op 9 augustus 1996, duizend XTC-pillen leverde aan Michel Lelièvre, was volgens hem puur toeval.

'Ik heb geen enkele aanwijzing dat er voor een van de ontvoeringen is betaald', zei Langlois. Daarmee zei hij voor het eerst in het openbaar dat hij geen geloof hecht aan de netwerktheorieën.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden