'Dutchbatter Karremans valt strafrechtelijk niets te verwijten'

AMSTERDAM - Justitie stelt geen strafrechtelijk onderzoek in tegen commandant Karremans, zijn plaatsvervanger Franken en personeelsman Oosterveen van Dutchbat-3. Hen valt strafrechtelijk niets te verwijten voor de misdaden die in juli 1995 zijn gepleegd door het Bosnisch-Servische leger in Srebrenica, aldus het Openbaar Ministerie.

Advocate Liesbeth Zegveld noemt het besluit 'niet onverwacht, wel teleurstellend'. Ze zal het gerechtshof verzoeken de drie alsnog te vervolgen en de zaak daarna eventueel voorleggen aan het Europees Hof.

Geruime tijd werd verwacht dat het OM de zaak zou oppakken. Toen de landelijke reflectiekamer een jaar geleden positief adviseerde over vervolging van Karremans wegens medeplichtigheid aan volkerenmoord, leek een strafrechtelijk onderzoek onontkoombaar. Toen het OM daarna op zoek ging naar 'verdere verdieping', bleek een juridische procedure niet langer voor de hand liggend. Het feitenonderzoek dat het OM nu heeft verricht, en waarvoor uit bestaande bronnen is geput, heeft drie jaar geduurd.

De drie militairen zijn aangeklaagd door de nabestaanden van Rizo Mustafic, Ibro Nuhanovic en diens zoon Muhamed. De drie werden, hoewel ze nauw hadden samengewerkt met Dutchbat, in 1995 verwijderd van de compound, waarna ze door het Bosnisch-Servische leger onder leiding van generaal Mladic werden gedood.

De verschillende onderzoeken laten volgens het OM zien dat het falen rondom de val van Srebrencia is toe te schrijven aan een gebrekkig mandaat, gebrekkige politieke en militaire sturing, onvoldoende troepensterkte, te lichte bewapening en restricties wat betreft het gebruik van geweld.

De verwijdering van de drie mannen van de compound kan niet worden geweten aan Karremans, Franken of Overveen, aldus het OM. Een bewijs daarvoor is er niet. Er was wel reden aan te nemen dat Dutchbat gevaar zou lopen, als de drie niet zouden worden uitgeleverd. De uitlevering van Rizo Mustafic is bovendien terug te voeren op een 'dramatisch misverstand', in feite een kwestie van miscommunicatie.

Zegveld noemt het onbestaanbaar dat het OM zich heeft beperkt tot een onderzoek naar de geschiedenis van de gebeurtenissen rondom Srebrenica en dat dit onderzoek drie jaar heeft moeten duren. 'Als het om zaken van leven en dood gaat, hoor je in een rechtstaat een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Er wordt gesuggereerd dat er levens zijn gered door ze uit te leveren, maar dat is niet aan te tonen. De evacuatie was pas tien dagen later.'

Karremans is 'zeer blij en opgelucht' maar volgens zijn advocaat Knoops vindt ook hij het onbegrijpelijk dat het OM zo veel tijd nodig heeft gehad. Knoops noemt de motivering van justitie eveneens niet altijd even sterk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden