Dutchbat opgehouden aan Servisch-Kroatische grens

De ongeveer driehonderd Nederlandse blauwhelmen uit Sebrenica, die vrijdag rond het middaguur in vier konvooien op weg gingen naar de Kroatische hoofdstad Zagreb, werden vrijdagavond laat opgehouden aan de Servisch-Kroatische grens....

AFP; ANP

ANP,AFP

ZAGREB

Niet bekend

Het eerste deel van de tocht naar Zagreb verliep voorspoedig. De kolonnes, in totaal 127 voertuigen, moesten eerst uren rijden over Servisch grondgebied. Rond zes uur (Nederlandse tijd) waren ze bij de Servische plaats Mitrovica, ten westen van Belgrado. Vandaar moesten ze nog zo'n vierhonderd kilometer naar Zagreb afleggen.

Vanuit Nederland wordt veel werk gemaakt van de terugkeer van de VN-blauwhelmen. Zondagmiddag vanaf half vijf wordt op Nederland 3 direct verslag gedaan van de officiële verwelkoming van Dutchbat in Zagreb. Twee leden van het kabinet zullen dan ook in Zagreb zijn: minister-president Kok, die zijn vakantie in Zwitserland onderbreekt, en minister Voorhoeve van Defensie. Verder reizen de kamerleden Korthals (VVD), Hoekema (D66), Valk (PvdA) en De Hoop Scheffer (CDA) naar Zagreb.

Minister Voorhoeve heeft vrijdag in het NOS Journaal de Bosnische Serviërs van 'ernstige oorlogsmisdaden' beschuldigd tijdens en na de verovering van de Moslim-enclave Sebrenica. Hij vreest dat er 'honderden of zelfs duizenden' doden zijn gevallen. Voorhoeve deed zijn uitspraken kort na afloop van het crisisberaad over Bosnië in Londen.

Eerder deze week beschuldigde minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking de Serviërs al van volkerenmoord ('genocide'). Toen bestond nog de vrees dat de uitspraken van Pronk het vertrek van de Nederlandse VN-militairen uit Sebrenica in gevaar zou brengen. Voorhoeve sprak vrijdag eveneens van genocide door de Serviërs.

Nederlandse politici hebben vrijdag gematigd optimistisch gereageerd op de uitkomsten van de conferentie van de internationale Contactgroep in Londen. 'Het is goed dat er nu een streep is getrokken, tot hier en niet verder', aldus het VVD-kamerlid Korthals.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden