NieuwsSrebrenica

Dutchbat-militairen doen aangifte tegen Defensie wegens mishandeling

Dutchbat-militairen die gelegerd waren in Potočari (Srebrenica) doen aangifte tegen het ministerie van Defensie van mishandeling en poging tot zware mishandeling. Kern van de aangifte is dat ze tijdens hun missie onbeschermd zouden zijn blootgesteld aan onder meer asbest, giftige stoffen en straling.

Redactie
Nederlandse soldaten in Potocari op een foto uit 1995. Beeld ANP
Nederlandse soldaten in Potocari op een foto uit 1995.Beeld ANP

De Dutchbatters verbleven in 1994 en 1995 op het terrein van een oude accufabriek, waar bergen asbest, chemicaliën en een vat met daarop de waarschuwing ‘nucleair’ lagen. Volgens oud-commandant Dutchbat III, Thom Karremans, hadden de militairen ‘nooit gelegerd mogen worden in een zwaar beschadigde en vervuilde accufabriek’. Dat meldt EenVandaag. ‘Er lag veel meer rotzooi, gif, dan Dutchbat wist’, zegt hij.

Het ministerie van Defensie laat in een reactie weten dat het personeel ‘geen onverantwoord risico voor de gezondheid heeft gelopen’. Wel stelt Defensie dat het personeel destijds onvoldoende is geïnformeerd. De Dutchbat-militairen waren onder de VN-vlag gelegerd in Srebrenica, maar de Hoge Raad oordeelde in 2013 dat Den Haag de ‘effectieve controle’ had over het doen en laten van Dutchbat.

In 2017 dienden 230 Dutchbat III-veteranen een schadeclaim in tegen de staat wegens hun missie, die door de voormalige minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert ‘op voorhand al onuitvoerbaar’ werd genoemd. De militairen wisten in 1995 een bloedbad onder meer dan zevenduizend moslimmannen en -jongens door Bosnisch-Servische troepen niet te voorkomen. Vorig jaar trokken de militairen de claim in, nadat Defensie een onderzoek aankondigde naar de problemen die de veteranen nog altijd ondervinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden