Dutch Design Week: Kaart van Nederland zal nooit meer dezelfde zijn

Deze week is de Dutch Design Week losgebarsten. Honderden ontwerpers en meer dan 150.000 bezoekers komen naar Eindhoven. Het designfestival bestaat inmiddels 10 jaar en staat erom bekend experimenteel en conceptueel te zijn. Dat zie je ook terug op de afstudeertentoonstelling van de Designacademie.

'Je gaat naar Milaan om de nieuwste designproducten op de markt te zien, en je gaat naar Eindhoven om te ontdekken wat er over twee jaar op de markt zal komen,' zegt Hans Robertus, de directeur van de Dutch Design Week (DDW).

Het gaat niet alleen om nieuwe producten op de DDW. 'Het gaat om het delen van ideeën en visies', aldus Robertus. Op de afstudeertentoonstelling van de Designacademie ontwerpen studenten niet alleen stoelen, tafels en tegels, maar ook sociale interactie- en communicatiemodellen.

Timemaps
Een praktische toepassing van communicatiedesign is de infrastructurele kaart van Vincent Meertens. Afstanden zijn in Nederland volgens Meertens irrelevant geworden door de goede infrastructuur. Daarom zijn de huidige kaarten achterhaald. Je wilt immers niet weten hoe ver weg iets is, maar hoe lang het duurt om daar te komen.

Elke verandering in reistijd, tijdstip of locatie is direct terug te zien in zijn applicatie Timemaps. 'De kaart van Nederland zal nooit meer dezelfde zijn', aldus Meertens. Het project is genomineerd voor de Brains Award en zal binnenkort te verkrijgen zijn als app voor Android en iPhone.

Perfecte generatie
Boudewien van de Berg onderzoekt met een wand vol portretten van vrienden, 'de illusie van een perfecte generatie'. De Facebookgeneratie, die een volledig geconstrueerde perfecte persoonlijkheid ontwerpt van zichzelf in uiterlijk als in gedrag.

Wiki Truth
'The Wiki Truth', het onderzoek van Kyra van Ineveld naar de verschillen tussen een encyclopedie van papier met een statige kaft en de online Wikipedia die voortdurend van inhoud verandert.

Neurotische tegeltjes
Het gedrag van de designer zelf heeft ook weer gevolgen voor zijn ontwerp. Zo wordt Hidde Kleinhesselink gedwongen door zijn slapeloosheid. Hij maakt neurotische handgemaakte tegeltjes op de grote van doodlepapiertjes.

De Dutch Design Week duurt nog tot en met maandag. De afstudeershow is te zien in de Design Academie in De Witte Dame, Emmasingel 20.

Timemaps van Vincent Meertens
Neurotic Tiles van Hidde Kleinhesselink
Wiki Truth van Kyra van Ineveld
Illusion of a Perfect Generation van Boudewine van de Berg
© FOTO'S ROBIN VERDEGAAL
Meer over