Dus hier komt Oranje straks echt terecht

Het hotel wordt tijdens het WK niet bijzonder luxe, en Oranje gaat trainen op een rugbyveld.

Van onze verslaggever Willem Vissers

Dat 27 procent van de meisjes in de achterstandswijk Hillbrow weleens is verkracht, daar is bondscoach Bert van Marwijk van geschrokken. Het besef zit diep dat een WK in Zuid-Afrika op alle fronten iets anders is dan een WK in Duitsland.

Het hart van Oranje klopt straks, over iets minder dan een jaar, in Johannesburg. Johannesburg, gesticht na de vondst van goud, dat tegenwoordig op 3.000 meter diepte wordt gedolven. Voor dat werk huurt de regering Chinese arbeiders in, terwijl ongeveer de helft van township Soweto werkloos is. Zo’n stad dus, in een land met ontstellende tegenstellingen.

Die tegenstellingen kun je niet negeren. Straks, volgend jaar, zullen de internationals van Oranje een veld schenken aan Hillbrow, vlak bij WK-stadion Ellis Park. Het is een wijk met overbevolking, waar de Nigeriaanse drugsmaffia regeert en Zimbabwaanse vluchtelingen doelloos rondhangen.

‘Vroeger ging ik hier op stap’, zegt Stan Whiting, directeur van universiteitsclub Bidvest, waar Oranje straks traint. ‘Maar ik vertoon me hier ’s avonds niet meer.’

Het beoogde veld hoort straks bij de academie waaraan de KNVB al langer steun verleent door trainers op te leiden. Een delegatie van de bond bekeek alvast een locatie, een bijna idyllisch plekje in een soort kuipje, ommuurd.

Van Marwijk: ‘Het helpt, als je de jeugd langer van de straat houdt. Dan moet het veldje ’s avonds wel verlicht zijn. We hopen iets te laten ontstaan, zodat ook andere wijken veldjes kunnen verdienen.’

Van Marwijk maakte tijdens zijn bezoek indruk op de Nederlandse ambassadeur, stelde rijksambtenaar Van Os op een feestelijke avond in zijn residentie. Die schetste het wankele evenwicht in Zuid-Afrika, waar sociale onrust op de loer ligt door de botsing tussen de Eerste en de Derde Wereld.

Beveiligingsdeskundige Peter van Zunderd, eerder bij Euro 2000 actief, sprak over de moeilijke taak die hem en zijn agenten wacht. En KNVB-directeur Kesler wees nog eens op het reizen van supporters, in een land dat weinig openbaar vervoer kent. Waar breng je 8.000 supporters onder, hoe breng je ze van hotel naar stadion en terug?

Een deel van de oplossing, stelde organisator Jordaan, ligt in het inhuren van duizend extra bussen en 200 vliegtuigen. De KNVB was met een delegatie bij een wedstrijd in Rustenburg en vroeg zich af hoe dat vervoer er moet uitzien, rijdend over een tweebaansweg waar je in het volledige duister niets ziet.

Maar werkelijk alles doen de Zuid-Afrikanen om het hun gasten naar de zin te maken. Dat zal bij het WK niet anders zijn dan nu, bij de Confederations Cup. Maar in een land met soms impulsief en ongecontroleerd geweld, is het moeilijk de scepsis weg te nemen. ‘U stelt elke dag dezelfde vraag’, antwoordde Jordaan vrijdag op een vraag van een Belgische over haar onveilige gevoel.

Maar overdag is het een vrolijke bedoening op straat, ondanks de winterkou van de laatste dagen. Van Marwijk ziet de spelers al een wandelingetje maken naar Nelson Mandela Square, op tien minuutjes van het hotel. Hij houdt niet zo van de totale isolatie en vindt het prettig als spelers ook eens iemand anders zien dan elkaar.

Ongeveer een week voor de eerste wedstrijd zullen ze hun intrek nemen in hotel Hilton in het zakendistrict Sandton. Voor Johannesburg is bewust gekozen, vanwege de ligging op hoogte en het aantal WK-stadions in de buurt.

Van Marwijk was al een paar keer eerder in Zuid-Afrika geweest, maar pas bij het laatste bezoek dacht hij: ja, we zijn nu gekwalificeerd, hier gaan we terugkomen. Het Hilton is niet overdreven luxueus. Manager Hauser gaf vorige week een rondleiding en vertelde dat het hotel een eigen elektriciteitssysteem heeft, mocht het algemene systeem uitvallen. Alle restaurants liggen op de eerste verdieping, maar de selectie zal in een aparte ruimte eten.

Hauser is een Duitser, een fan ook van de Duitse ploeg, maar hij kan zaken scheiden, beloofde hij. Verder vond hij het vooral interessant om geheimzinng te doen. Zo wilde hij op de bewuste vrijdag niet zeggen voor welke president de rode loper was uitgerold, terwijl lieden van de indrukwekkende delegatie zelf vertelden dat het om Kikwete van Tanzania ging.

Mooi is trouwens de trainingsaccommodatie bij de Universiteit van Witwatersrand, waar drie fraaie velden liggen, voor voetbal, cricket en rugby. Van Marwijk opteerde voor het rugbyveld, dat het verst van de snelweg ligt en iets groter is dan het voetbalveld. Er komt een door de FIFA goedgekeurde grasmat te liggen.

De bondscoach klokte de reistijd: nog geen kwartier. Op het veld pikten talloze grote vogels in de grond, maar die zullen wel eieren voor hun geld kiezen als Sneijder en co op doel schieten.

Blik op Johannesburg en Hillbrow (AP) Beeld AP
Blik op Johannesburg en Hillbrow (AP)Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden