Durft Joko Widodo debat over massamoord van '65 aan?
De minister van Veiligheid heeft het pand veilig verlaten en de anticommunistische knokploeg heeft zich niet laten zien. Voor de honderden agenten bij het Aryaduta hotel in Jakarta is daarom het moment aangebroken om de schaduw op te zoeken en hun rijst met kip uit een doosje te lepelen. Het eerste nationale symposium over de massamoord van 1965-66 zal twee dagen lang ongestoord verlopen. En dat is een overwinning op zichzelf.
President Joko Widodo, die donderdagavond in Nederland aankwam voor een eendaags bezoek, beloofde in 2014 tijdens zijn verkiezingscampagne excuses te zullen maken aan de miljoenen slachtoffers en hun families voor de executies en arrestatiegolven van vijftig jaar geleden. Maar die belofte heeft hij onder druk van zijn omgeving moeten inslikken.
Taboes
'1965' is absoluut het meest gevoelige van alle gevoelige onderwerpen in Indonesië. Het is het jaar van de mislukte coup van 30 september; het jaar van de moord op zes generaals; het jaar van de massamoord op 500 duizend of meer Indonesiërs, van miljoenen arrestaties, van het einde van het communisme in Indonesië, en ten slotte het jaar waarin de autoritaire generaal Soeharto de macht grijpt. Alles in de vorige zin ligt in Indonesië hypergevoelig en omgeven met taboes.
Tot maandag was elke discussie over deze onderwerpen volstrekt onmogelijk. Het symposium wordt geopend door Luhut B. Pandjaitan, de coördinerend minister van Veiligheid en Politieke Zaken, veruit het belangrijkste ministerie van het land. Zijn komst is een teken dat de regering het tweedaags evenement serieus neemt, maar toch zijn weinig mensen blij met zijn komst. Pandjaitan verklaart onomwonden dat niemand hoeft te denken dat de regering excuses zal gaan maken voor het een of het ander. 'Zo gek zijn wij niet.'
Coup
'1965' is de zere plek in de Indonesische geschiedenis. Wat er precies gebeurde op en na 30 september weet niemand. Zeker is dat een groepje officieren een coup probeerde te plegen. Zij vermoordden zes leden van de legertop, maar hun coup werd verijdeld door Soeharto, die op zijn beurt de macht zou grijpen. Volgens Soeharto zat de PKI, de communistische partij, achter de couppoging. Hij ontketende een heksenjacht op communisten, waarbij honderdduizenden doden zouden zijn gevallen. Miljoenen mensen die werden verdacht van communistische sympathieën werden opgepakt en vaak jarenlang zonder proces opgesloten. Communisme werd bij de wet verboden en is dat nog steeds.
Doofpot
De Indonesische regering tolereert sinds 1965 maar één versie van de geschiedenis, en in die versie is geen plaats voor het woord 'massamoord'. Twijfel aan de officiële versie is verboden. Geschiedenisboeken die probeerden een genuanceerder beeld van de gebeurtenissen te schetsen werden in 2004 verboden en verbrand. Recent is in Salatiga een universiteitstijdschrift dat aan '1965' was gewijd in beslag genomen en vernietigd.
De geschiedenis laat zich echter niet in de doofpot stoppen. Een tweeluik van documentairemaker Joshua Oppenheimer, The Act of Killing en The Look of Silence, vestigde enkele jaren geleden de aandacht van de wereld op de brute moorden. Die konden in Indonesië niet openlijk worden vertoond, maar bereikten via een grijs circuit van besloten vertoningen en via internet alsnog veel mensen, die vaak verbijsterd reageerden toen zij ontdekten hoe zij altijd waren voorgelogen.
Ontkenning
Minister Pandjaitan, zelf een ex-generaal, en de meest invloedrijke man in Widodo's entourage, maakt maandag duidelijk dat excuses er wat hem betreft ook absoluut niet in zitten. Volgens hem zijn er namelijk helemaal niet zoveel doden gevallen. 'Misschien duizend, waarschijnlijk minder', zegt hij. 'Toon me die massagraven. Die bestaan helemaal niet. Er is geen enkel bewijs.' Hij ontkent dat er ook maar een schijn van bewijs zou zijn voor een massamoord. Zijn opmerking over 'hoogstens duizend' doden leidt maandag meteen tot een discussie over getallen. Historici hanteren 500 duizend doden als meest betrouwbare schatting, anderen spreken zelfs van twee of drie miljoen doden. De Amerikaanse CIA houdt het op 'een van de ergste massamoorden van de 20e eeuw'.
De waarheid is na twee dagen niet veel dichterbij gekomen. De vraag is, of de regering het gesprek over '1965' ook na dinsdag gaande zal houden.
President Widodo op handelsbezoek in Nederland
Het Indonesische bedrijfsleven laat grotendeels verstek gaan bij de handelsmissie van president Joko Widodo aan Nederland. Waar premier Rutte drie jaar geleden met honderd bedrijven in zijn kielzog naar Jakarta reisde, neemt Widodo vrijdag slechts 23 bedrijven mee op zijn flitsbezoek. Een deel daarvan is bovendien eigenlijk Nederlands, zoals de Indonesische divisies van Shell en baggeraar Van Oord.
Tijdens het bedrijvenforum van VNO-NCW zijn de Indonesiërs vrijwel geheel afwezig. Alleen de Indonesische Kamer van Koophandel zal aan tafel zitten, zegt een woordvoerder van de werkgeversorganisatie. 'Aan Nederlandse zijde zijn Shell en alle grote bedrijven uit de maritieme sector, de bouw en de zuivelindustrie aanwezig.' Voor de rondvaart door de Rotterdamse haven is meer animo: acht Indonesische bedrijven varen mee, waaronder het staatshavenbedrijf Pelindo en olie- en gastransporteur en baggeraar Humpuss Intermoda.
Widodo kondigde aan dat hij vooral naar Nederland komt voor samenwerkingsverbanden en technologie om de havens in Indonesië te verbeteren. Hij komt dus vooral kopen, zo lijkt het, niet om de export van Indonesië naar Nederland op te schroeven. Nederland importeert voor 2,5miljard euro per jaar uit Indonesië, vooral palmolie en rubber.