Dure olie jaagt beleggers schrik aan

De stijgende olieprijs maakte beleggers in Europa weer eens kopschuw. Alle Europese beurzen sloten de eerste dag van de nieuwe handelsweek met verlies af, maar Amsterdam sprong eruit....

Van onze verslaggever Nico Goebert

De stijging van de olieprijs wordt vooral aangewakkerd door de plotseling toegenomen vraag naar dieselolie. Doorgaans zijn die zorgen in de zomer niet aan de orde, maar de grote vraag naar diesel op de Amerikaanse markt wekt twijfels of er voldoende voorraden kunnen worden aangelegd om de komende winter door te komen. De prijs van ruwe olie nadert daardoor de 56 dollar per vat.

In Amsterdam moest de AEX-index 2,75 punten of 0,74 procent inleveren. In Londen, Frankfurt en Parijs bleef het verlies beperkt tot iets meer dan 0,3 procent.

KPN had last van de aankondiging van de Franse regering dat er opnieuw aandelen van France Telecom op de markt komen. In heel Europa stond de telecomsector daardoor zwaar onder druk. In Amsterdam verloor KPN bijna 1,1 procent op 6,55 euro. Unilever kon het herstel van vorige week niet doortrekken en verloor 1,1 procent op 54,10 euro. De grootste daler in Amsterdam was chipmachinefabrikant ASML met een verlies van bijna 3 procent.

Er waren maandag slechts drie fondsen die de dag met winst afsloten. SBM Offshore profiteerde van de hoge olieprijs met een koersstijging van 1,2 procent. Ook DSM en Numico behoorden tot de winnaars.

De aandelenmarkten in Europa werden ook niet ondersteund door de euro. Weliswaar stond de koers van de Europese munt maandag kortstondig onder druk, maar deze beweging zette niet door. Gedurende de dag herstelde de koers zich gestaag, tot dicht bij de 1,23 dollar per euro, ruim een cent boven het dieptepunt van vorige week.

De grillige beweging van de euro was het gevolg van uitlatingen van Otmar Issing, de belangrijkste econoom van de Europese centrale bank (ECB). Issing, die bekend staat als een monetaire havik, zei maandag dat het monetaire beleid van de ECB een renteverlaging niet uitsluit. Vorige week vermeed bankpresident Trichet nog zorgvuldig elke uitlating over een renteverlaging .

Volgens analisten voelt de ECB zich echter in de hoek gedrongen door de speculaties over het einde van de euro en de beschuldigingen van vooral Duitse zijde dat de gemeenschappelijke munt er de oorzaak van is dat de kwakkelende Europese economie maar niet op gang komt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden