Dure kolenvergasser Nuon legt het loodje

Energiebedrijf Nuon sluit zijn experimentele kolencentrale in het Limburgse Buggenum. Daarmee stopt het onderzoek naar 'schone' kolen in Nederland.

AMSTERDAM - De marktomstandigheden zijn de belangrijkste reden voor het voornemen om de kolenvergasser te sluiten. Om de organisatie financieel gezond te houden, was sluiting onvermijdelijk, aldus Nuon-topman Huib Morelisse.

Door de crisis is er minder vraag naar elektriciteit, terwijl er de afgelopen jaren steeds meer centrales bij zijn gebouwd. Ook komt er steeds meer duurzame stroom uit Duitsland. Daardoor daalt de prijs van elektriciteit (per 1 januari met 6 procent, zo kondigde Nuon donderdag aan). De duurste centrales liggen daarom steeds vaker stil.

De centrale in Buggenum is relatief duur: er werken 140 man om 253 megawatt vermogen op te wekken. In de Hemwegcentrale bij Amsterdam (680 megawatt) werken slechts enkele tientallen mensen, aldus een woordvoerder van Nuon. Met de centrale gaan dus 140 banen verloren.

Omdat Buggenum ook een onderzoekscentrale is, werken er relatief veel mensen. In de kolenvergasser, die in 1993 is gebouwd, is jarenlang geëxperimenteerd met de bijstook van biomassa en de afvang van het broeikasgas kooldioxide. Dat laatste is bij een vergasser makkelijker dan reiniging achteraf uit de verbrandingsgassen van een reguliere kolencentrale. Ook andere vuiligheid zoals zwavel en kwik kan makkelijker uit het milieu worden weggehouden.

Om die reden werden deze kolen 'schoon' genoemd. De proeffabriek in Buggenum zou in het Groningse Eemshaven tot een vier keer zo grote, volwassen variant worden opgeschaald, de Magnum. Maar vanwege de crisis en de Groningse onwil het af te vangen CO2 in de bodem op te slaan, werd dat plan al eerder in de ijskast gezet. In Eemshaven komt nu alleen een centrale die op aardgas draait, geen kolenvergasser.

Met het sluiten van Buggenum komt een einde aan deze techniek, die in de jaren zeventig door Shell is ontwikkeld. In 2007 noemde bedrijfsleider Carlo Wolters de centrale nog 'de parel van Nuons portefeuille'.

Volgens een woordvoerder van Nuon wil moederbedrijf Vattenfall niet meer investeren in het opschonen van fossiele energie-opwekking. 'We gaan niet meer investeren in centrales die het al moeilijk hebben. De focus ligt nu op wind, op zee en op land.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden