Dure huurwoning veel populairder

Terwijl circa 70 procent van alle Nederlandse huizen uit koopwoningen bestaat, is driekwart van alle verhuizingen naar een huurwoning.

VAN ONZE VERSLAGGEVER TJERK GUALTHÉRIE VAN WEEZEL

AMSTERDAM - De dure huurwoning is in opkomst. Vooral starters op de woningmarkt kiezen vaker voor de vrije huursector.

Wat particuliere verhuurders de afgelopen jaren al met enige regelmaat beweerden, blijkt nu ook uit officiële cijfers die het CBS maandag heeft gepubliceerd: hun woningen worden populairder. Het aantal starters dat in 2011 een particuliere huurwoning betrok, was bijna 16 procent hoger dan in 2010. Het aantal mensen dat vanuit een huur- of koopwoning naar een particuliere huurwoning verhuisde, nam toe van 84- tot 93 duizend.

De dynamiek op de huurmarkt is aanmerkelijk groter dan op de koopmarkt. Terwijl circa 70 procent van alle Nederlandse huizen uit koopwoningen bestaat, is driekwart van alle verhuizingen naar een huurwoning.

Het CBS is pas in 2010 begonnen met het verzamelen van alle verhuizingen. 'Het is moeilijk om op basis van de gegevens uit twee crisisjaren grote conclusies te trekken', zegt de Amsterdamse woningmarktprofessor Johan Conijn. 'Zo lijkt het een beetje vreemd dat het aantal verhuizingen midden in de crisis is toegenomen, maar die indruk is waarschijnlijk vertekend omdat je niet met het jaar 2008 kunt vergelijken.'

Toch is Conijn verrast door de toename van het aantal mensen dat een particuliere huurwoning heeft betrokken. 'Dat mensen midden in de crisis toch voor relatief dure huurwoningen kiezen van commerciële verhuurders.'

Er zijn een aantal waarschijnlijke verklaringen voor de toename. Zo deinzen veel starters die bij hun ouders hebben gewoond terug voor het kopen van een huis. Dit geldt ook voor hoger opgeleiden die hun studentenhuis verlaten.

Het is ook steeds lastiger geworden om een corporatiewoning te bemachtigen. Er geldt sinds 2011 een strengere inkomensgrens om te worden toegelaten en de wachtlijsten zijn lang. Daarom wijken veel starters uit naar een particuliere woning. Gelukkig voor hen is er steeds meer aanbod: huizenbezitters die met dubbele lasten zitten omdat zij hun vorige huis niet kunnen verkopen, zoeken tijdelijke huurders.

Conijn is benieuwd of de trend zich in 2012 heeft doorgezet. Maar het zal tot halverwege 2013 duren voordat het plaatje van 2011 compleet is, aldus een woordvoerder van het CBS.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden