Dure euro geeft Europa weer moed

De duikeling van de dollar komt voor Wim Duisenberg als geroepen. Hij krijgt nu de ruimte om de rente te verlagen....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Wim Duisenberg kan eindelijk eens rustig genieten van de prestaties van zijn munt. Vier maanden voordat de euro daadwerkelijk in de portemonnee van de burgers belandt, ondergaat de Europese munt een krachtig herstel. De koers van de euro liep de afgelopen weken al op van 0,84 dollar naar ruim 0,91 dollar. En meer koerswinst lijkt zich aan te dienen. Vooral de laatste twee dagen zit de vaart er goed in, omdat het IMF zich dinsdag somber uitliet over de kracht van de dollar.

De opmars van de euro komt voor Europa als geroepen. De economie zakt de laatste maanden aardig in het moeras. In Duitsland is zelfs sprake van een krimpende economie. Tegelijkertijd bevindt de inflatie zich nog altijd op een hoog niveau. Daardoor kon Duisenberg als president van de Europese Centrale Bank (ECB) tot nog toe de rente niet verlagen.

Een dure euro maakt de weg vrij voor een snelle renteverlaging in Europa. 'De verzwakte dollar drukt de inflatie in het eurogebied,' zegt analist N. Mensink van ABN Amro. Voor Europese bedrijven en consumenten kost het immers minder geld om goederen buiten de Eurozone in te slaan.

Een waardevolle euro geeft Europeanen bovendien weer moed. Zelfs toen de Amerikaanse groei stagneerde, behield de dollar zijn waarde.

'De huidige opmars van de euro geeft consumenten weer vertrouwen,' zegt econoom A. de Groot van Fortis Bank. 'Het psychologische effect heeft waarschijnlijk nog meer effect dan de afnemende inflatie.' De Groot wijst erop dat de wegvallende bestedingen in Europa de belangrijkste oorzaak zijn van de huidige vertraging. Een dure euro verleidt burgers wellicht tot meer bestedingen, omdat zij meer koopkracht ervaren.

Een zwakke dollar is voor Europa overigens niet zonder gevaar. Exporterende bedrijven zullen meer moeite krijgen hun producten buiten Europa kwijt te raken. 'De export is de afgelopen maanden al verslechterd,' merkt De Groot op. 'Deze trend zal zich doorzetten.'

Nederlandse ondernemingen als Ahold en Aegon met een sterke positie in de VS zelf hebben daarnaast last van een zwakke dollar.

De dure euro prikkelt bedrijven wel om beter hun best te doen, meent Rabo-analist Noordenbos. 'Ondernemers zijn gedwongen om processen efficiënter in te zetten, zodat ze geen terrein verliezen op hun concurrenten.

Voor Europa ligt er één groot gevaar op de loer: een wereldwijde recessie. Als de dollar snel in waarde daalt, valt in de VS het vertrouwen weg, zegt De Groot. Als de consumenten daar minder geld gaan uitgeven, krijgt de economie een extra klap. Een inklappende Amerikaanse economie zal ook Europa bedreigen. Daar helpt een sterke euro niet tegen.

Maar zo'n vaart zal het niet lopen, denken de analisten. De euro kan zijn prestaties immers nauwelijks op het eigen conto schrijven. Veel sneller zal het dus niet gaan. Dat is maar goed ook, vindt de econoom De Groot. 'De huidige opmars van de euro pakt voor Europa uitstekend uit.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden