Dure dollar wordt loden last voor kwakkelende VS

Van een zegen is de dure dollar voor de Amerikanen veranderd in een loden last. Jarenlang hield de stijgende dollar de Amerikaanse inflatie onder controle....

'Een sterke dollar is in het belang van de Verenigde Staten', is het standaard-antwoord van de Amerikaanse minister van Financiën op elke vraag over de wisselkoers van de Amerikaanse munt. Of de greenback wint of verliest, de Amerikaanse schatkistbewaarder antwoordt slechts: 'Een sterke dollar is in het belang van de Verenigde Staten.'

De Democraat Robert Rubin werd bekend met deze mantra tijdens de eerste regering van president Clinton. Zijn opvolger Larry Summers nam het - zij het licht stotterend, vanwege een klein spraakgebrek - zonder wijzigingen over. Ook de Republikein Paul O'Neill, de huidige minister van Financiën onder president George W. Bush, zegt het keer op keer: 'Een sterke dollar is in het belang', enzovoorts.

De tijden zijn echter veranderd. Rubin en Summers hadden profijt van de dure dollar. De hoge koers van de munt maakte buitenlandse producten voor Amerikanen steeds goedkoper, waardoor binnen de VS de inflatie onder controle bleef. De Amerikaanse rente kon daardoor comfortabel laag blijven. Tegelijkertijd voorkwam de dure dollar dat de temperatuur in de Amerikaanse economie te ver opliep, door vraag te weren naar Amerikaanse producten uit het buitenland.

Maar voor O'Neill zou de dollar wel eens een molensteen om zijn nek kunnen worden. De Amerikaanse econoom Paul Krugman raadt O'Neill dan ook aan om snel van mantra te veranderen. Krugman voorspelt dat de dollar spoedig flink in waarde zal dalen. En in tegenstelling tot de standaard oneliner van het Amerikaanse ministerie van Financiën, is deze daling goed voor de Amerikaanse én de wereldeconomie, zo stelt de econoom.

Krugman staat niet alleen. Zakenbank Goldman Sachs, niet toevallig de huidige werkgever van ex-minister en Democraat Robert Rubin, roept in een analistenrapport de Amerikaanse overheid op om te stoppen met het 'sterke dollar-beleid'. De Amerikaanse economie bevindt zich namelijk op de rand van een recessie. In een dergelijke economische situtatie verergert de dure dollar de ellende voor de Verenigde Staten. Export naar het buitenland zou de kwakkelende Amerikaanse producenten nu buitengewoon goed uitkomen. En het gevaar voor inflatie is geweken in de Amerikaanse economie. De zes renteverlagingen dit jaar van de Amerikaanse centrale banken, de Fed, met in totaal 2,75 procentpunt, bewijzen dat.

Een goedkope dollar zou de Verenigde Staten nu goed uitkomen. Volgens econoom Krugman hoeft O'Neill hier ook niets speciaals voor te doen. De Amerikaanse munt zal wel vallen, 'sterk dollar beleid' of niet.

Om gezag in de financiële markten te houden, is het echter wel verstandig om op tijd van beleid te veranderen. Als de dollar werkelijk valt, terwijl de minister van Financiën blijft hameren op een sterke dollar, dan lijdt O'Neill gezichtsverlies. Krugman komt met een voorbeeld uit het verleden. In 1985 onderkende de Amerikaanse minister James Baker bijtijds dat de dollar aan kracht verloor. Hij coördineerde een internationale actie met de G-7-landen om de dollar te drukken. Tot op de dag van vandaag weten economen niet of de actie van Baker werkelijk effect heeft gehad. Maar voor de financiële markten had hij zijn gezicht gered. Baker werd de architect van de koersdaling van de dollar.

Krugman biedt Paul O'Neill nu dezelfde kans op onsterfelijkheid. Vooralsnog houdt de bewindsman op Financiën echter vast aan de aloude mantra. Vorige week stelde O'Neill dat er geen enkele sprake is van overwaardering van de Amerikaanse dollar. Een sterke dollar is tenslotte in het belang van de Verenigde Staten. Maar sinds het dieptepunt van 83,59 dollarcent op 5 juli, heeft de euro inmiddels meer dan vier dollarcent gewonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden