Dure annulering

De familie Van Boxtel heeft na een paar bezoekjes aan de showroom ('nog een kopje koffie?') een nieuwe keuken gekocht....

Rieme-Jan Tjittes

'Koop is koop', luidt de hoofdregel van ons recht. Wie een contract heeft gesloten (ook mondeling), zit eraan vast. Slechts in uitzonderingsgevallen geeft een wettelijke regeling een koper recht op een bedenktijd van een paar dagen waarbinnen hij van de koop af kan. Zo'n bedenktijd geldt bijvoorbeeld bij de koop van een huis en bij colportage (zoals koop aan de deur of in hotelzaaltjes).

Er zijn ook andere uitwegen. Soms staat in het contract dat de koper het recht heeft van een aankoop af te zien. Zo staat in de algemene voorwaarden van de woning en keukenbranche een annuleringsbeding. De koper mag annuleren, maar dan moet hij de verkoper wel 30 procent van de koopsom betalen.

De familie Van Meurs vindt dat veel te veel. Ze weigeren de annuleringskosten (in hun geval ruim drieduizend euro) te betalen. Hebben ze dat recht?

Nu het beding onderdeel is van algemene voorwaarden geldt een bijzondere wettelijke regeling. Hierin staat dat een bepaling over annuleringskosten in beginsel niet geldig is. De verkoper moet eerst aantonen dat de door de consument te betalen som een 'redelijke vergoeding' is voor het nadeel dat de verkoper lijdt door de annulering. Wat redelijke annuleringskosten zijn, blijkt niet eenvoudig te bepalen. Zelfs rechters komen er niet uit. Er lijkt een richtingenstrijd gaande.

Het hof in Den Bosch vindt een boete van 30 procent redelijk. Het overweegt dat het annuleringskostenbeding dat recent is opgesteld, is totstandgekomen na overleg met de Consumentenbond en dat de winst en vaste kosten die de verkoper door de annulering misloopt meer bedragen dan 30 procent van de koopsom. De familie Van Boxtel moet de drieduizend euro betalen bij annulering.

Helaas voor de familie Van Boxtel diende de zaak niet in Arnhem, want het hof daar toonde zich in een vergelijkbaar geval vriendelijker voor de verkoper. Het acht voor de vuist weg slechts een boete van 10 procent van de koopsom redelijk. Van een vergoeding voor vaste kosten van de verkoper wil het gerechtshof niet weten: ook als geen koop was gesloten zou hij daarmee zijn blijven zitten, is de redenering. De verkoper heeft de redelijkheid van het annuleringskostenbeding onvoldoende aangetoond en heeft daarom geen recht op de vergoeding.

Shoppen loont zowel op de meubelboulevard als in het rechtsbedrijf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden