Duo wint met droge grappen

Op de finale-avond van het Leids Cabaret Festival gingen de jury- en publieksprijs naar het cabaretduo De Partizanen.

LEIDEN - Het cabaretduo De Partizanen, dat wordt gevormd door Merijn Scholten en Thomas Gast, heeft zaterdagavond zowel de jury- als de publieksprijs gewonnen op de 35ste editie van het Leids Cabaret Festival. Volgens juryvoorzitter Katja Brenninkmeijer vormen Scholten en Gast een 'aantrekkelijk en energiek duo'. Zij voegde daaraan toe: 'Door de wonderlijke wendingen, de verwarring en afwisseling zaten we als jury op het puntje van onze stoel.' Nadat dit lovende juryrapport was voorgelezen, maakte presentator Dolf Jansen bekend dat De Partizanen ook de publieksprijs in ontvangst mochten nemen.


De finale-avond in een uitverkochte Leidse Schouwburg begon met een optreden van de timide Jan Beuving (1982). In zijn voorstelling Lot vertelt Beuving dat hij negen jaar wiskunde heeft gestudeerd en zijn kennis graag wil delen. Het resulteert in grappen over Nivengetallen en een lied over de stelling van Pythagoras. Zijn pianoliedjes zitten tekstueel goed in elkaar, maar zijn ook nogal keurig. Hierdoor ontstaat een ouderwets soort cabaret, zoals Beuving dat zelf trouwens ook noemt. Zijn optreden gaat behalve over wiskunde ook over de liefdesgeschiedenis van zijn grootouders en de moeilijkheden die hij zelf ondervindt bij zijn zoektocht naar liefde.


Die zoektocht naar liefde is een opvallende gelijkenis in thematiek met Kiki Schippers (1988), de tweede finalist van de avond. Ook Schippers worstelt met het alleen-zijn en is naarstig op zoek naar contact, zo blijkt uit een verhaal over haar hunkering naar een ontoegankelijke conservatoriumstudent uit Maastricht. Muzikaal pakt Schippers in haar voorstelling Dagvriend flink uit met een gitarist, een bassist en samples uit de computer. Haar kleinkunstliedjes zijn aangenaam gevarieerd, maar inhoudelijk is Schippers soms nogal ondoorgrondelijk, waardoor ze een tikje zweverig overkomt.


Als derde is het duo De Partizanen aan de beurt, met een aaneenschakeling van absurde scènes en dialogen. Thomas Gast (1983) komt op in een berenpak, terwijl zijn kompaan Merijn Scholten (1983) nooit toestemming heeft gegeven om zo'n duur pak aan te schaffen. Hierop worden de notulen van De Partizanen-ledenvergadering er nog maar eens bijgepakt en voorgelezen. De uiterst droogkomische tweespraakjes tussen Scholten en Gast vormen het hoofdbestanddeel van de voorstelling, al krijgt de act later wel wat meer tempo, bijvoorbeeld in een Per seconde wijzer-parodie waarin de kandidaat tien bekende pornosites moet noemen. Hoewel hun voorstelling goede grappen bevat die duidelijk aanslaan bij het publiek, blijft het optreden van De Partizanen vooral ook erg studentikoos en weinig vernieuwend.


Al met al was het niveau van de drie finalisten niet heel hoog, waardoor het de vraag is of er succesvolle cabaretcarrières zullen voortkomen uit deze festivaleditie. Toch kwam het slechtste cabaret van de avond niet van een van de drie finalisten, Dubbel & Dwars, de cabaretgroep van Jack Spijkerman die in 1982 het Leids Cabaret Festival won, maakte een comeback die hopelijk eenmalig blijft. Niet alleen kwamen de links-activistische liedjes uit de jaren tachtig potsierlijk over anno 2013, het optreden werd ook nog eens gevaarlijk, toen een onbezonnen Jack Spijkerman het leuk vond om tot zes keer toe harde plastic sambaballen de zaal in te smijten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden