Duo stichtte groot aantal branden uit dierenliefde

Gedreven door het ideaal om op te komen voor de rechten van dieren stichtten Frank K. en Eric van der L....

Van onze verslaggever

ALKMAAR

Officier van justitie L. Keijser-Ringnalda meent dat de rechtbank geen rekening hoeft te houden met hun idealistische motieven. Dat zou andere actievoerders maar op verkeerde ideeën brengen. De officier onderstreepte dat het tweetal een legale bedrijfstak heeft geterroriseerd. Daarom eiste ze een celstraf van vijf jaar tegen K. en vier jaar tegen de 'licht verminderd toerekeningsvatbare' Van der L.

De 25-jarige Amsterdammer Frank K. en zijn drie jaar jongere vriend Eric van der L. uit Den Helder stichtten de afgelopen twee jaar branden bij slagerijen, slachterijen en vleestransportbedrijven in Noord- en Zuid-Holland. Ze richtten voor miljoenen guldens schade aan. De branden veroorzaakten veel onrust in de vleesverwerkende industrie.

Met zijn tweeën vormden ze eerst de RAT (Rights Animal Treatment) en daarna het Animal Justice Front. Als ze niet waren aangehouden, hadden ze ook nog een aanslag willen plegen op de kroondomeinen, waar leden van het Koninklijk Huis jagen.

Frank K. en Eric van der L. zijn volgens de psychiater die hen onderzocht, meegezogen in een ideologische draaikolk. Beiden zijn veganisten die geen vlees, vis of dierlijke producten gebruiken. Ze werden verblind door hun idealen en voelden zich gefrustreerd omdat geweldloze demonstraties niets opleverden. Daarom gingen ze weloverwogen over tot steeds gewelddadiger acties.

De politie kwam hen pas op het spoor toen een slager in Amsterdam het slachtoffer werd. Uit een lijst namen van dierenactivisten die eens op Schiphol hadden gedemonstreerd, bleek dat Frank K. in de buurt van die winkel woonde. Zo kwam de politie er ook achter dat Van der L. bijna naast de Helderse slager woonde bij wie eerder vier maal brand werd gesticht.

Officier Keijser-Ringnalda nam het hoog op dat een brand was aangestoken in een bedrijf waar in het woonhuis erboven mensen lagen te slapen. Een andere brand in koelwagens had volgens haar gemakkelijk kunnen overslaan naar nabijgelegen woningen, waardoor ook mensenlevens gevaar hadden kunnen lopen.

De officier accepteerde niet het excuus dat de twee vrienden zich door hun geweten verplicht voelden tot harde acties over te gaan. 'Ieder normaal denkend mens zou zich tegen die drang teweer stellen. Ook in kringen van dierenbeschermers is over de acties afkeer uitgesproken.'

Advocaat mr. G. Spong, die pogingen deed er een politiek proces van te maken, bestreed de indruk van de officier van justitie dat de acties nauwelijks goodwill hebben opgeleverd. 'Ze hebben één zieltje gewonnen. Tenminste, ik ben iets minder vlees gaan eten.'

K. en Van der L. zeiden evenwel spijt te hebben van hun acties: 'We hebben ons ideaal niet losgelaten, maar brandstichting is niet de juiste wijze om aandacht te vragen voor het dierenleed.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden