Dunner

Of de afslankmethode die Michel Montignac bedacht en op indrukwekkende schaal in boekvorm aan de man wist te brengen, ooit opnieuw zo'n schare aanhangers zal weten te verwerven, is de vraag....

Adriaan de Boer

Toets desgevraagd een cijfer in, en op tape komt wat informatie vrij. Over de 'verspreiding van erkende Montignac-levensmiddelen', of over - 'Nieuw!' - de speciale Montignac-pannen 'voor koken op lage temperatuur'. Alleen is het opgegeven telefoonnummer van distributeur Montignac Cookline niet langer in gebruik. Tot zover onze bevindingen te velde.

Onmogelijk is het niet, de wederopstanding van een dieetmethode. De ooit zo florerende Nederlandse tak van de Weight Watchers - de internationale keten is eigendom van ketchupfabrikant Heinz - ging niet toevallig in het gouden Montignac-jaar op de fles. Maar hier geschiedde wel een wonder en worden WW-cursisten thans opnieuw een wereld binnengeleid waar 'nutritieel evenwicht' heerst en waartoe een programma dat Points Plan heet, toegang helpt verschaffen.

Is het een echtpaar of kun je ze The Carpenters van het dieetwezen noemen, Richard en Rachael Heller uit Amerika? Zij timmeren al heel lang aan de weg met hun gezonde boeken en hebben zich, mede dankzij Oprah Winfrey, kunnen opwerken tot steun en toeverlaat van de koolhydraatverslaafde.

Duidelijk wordt in Het Heller kookboek (Het Spectrum; fl 39,50) alleen niet wat daaronder precies moet worden verstaan, wel dat de Hellers de term 'carbohydrate addict' hebben laten registreren als hun eigendom. Het klinkt wel chiquer dan vetzak. Op het omslag van het boek, dat 250 recepten bevat, staat nog een vignetje: 'Het Hollywood-dieet'. Mogelijk komt de definitie wel aan bod in het eerder verschenen Heller programma, maar gezien wat het stel op zijn website aandraagt, valt driekwart van de mensen met overgewicht in hun categorie.

'Meer dan honderd vetarme gerechten', 'evenwichtige voeding', 'gezonde kooktechnieken'. Ook Tirion heeft oog voor gezond en bracht in vertaling uit Goed voor diabetici van Lyndel Costain en Louise Tyler en Goed voor hart en bloedvaten, geschreven door Oded Schwarz, van wie eerder onder meer een inmaakboek verscheen, In pot en fles. Per deel fl 37,50.

Pasta met groene kruiden en cottage cheese van Schwarz. Kook 300 gram tagliatelle beetgaar, laat uitlekken. Verhit olie in een pan, voeg de pasta toe samen met 4 bosui tjes in ringetjes, 250 gram cottage cheese (Hüttenkäse), grof gesneden peterselie, zout en peper. Omscheppen, laten doorwarmen. Garneren met eventueel nog wat peterselie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden