Dunimar

Het terrein ligt langs de weg naar het strand van Langevelderslag, vlakbij de N206 tussen Haarlem en Noordwijk, in de periferie van Lisse....

Martin Bril

Op het landje staat een portacabin. Er is met betonplaten een parkeerplaats aangelegd. Aan het begin van het terrein staat een vlaggenmast.

Splinternieuw.

Wit, met in top een koperen ui.

Die glinstert in de zon.

Er staat een groot bord. Hier realiseert Leisure Projects bv een motel met veertig kamers en 120 bungalows. Dunimar gaat het heten. Het is, volgens het bord, een interessant rendementsproject. Vakantievilla's op een toplocatie.

Mooi niet.

Vorige week is het project door het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij stopgezet. Het landje (behalve aan twee wegen grenst het aan bollenvelden, in de verte zijn de duinen te zien) is de woonplaats van een beschermde diersoort, de zandhagedis.

De zandhagedis komt in Nederland heel sporadisch voor. Waar hij opduikt, legt hij bouwprojecten stil. Dat gebeurt steeds vaker. In die zin gaat het dus goed met de zandhagedis. Er waren tijden dat hij nooit opdook en overal maar gebouwd kon worden, al dan niet in mediterrane stijl.

Die tijden zijn voorbij.

Het landje langs de weg naar het strand van Langevelderslag is een prima plek om daar eens over na te denken: hoe de tijden waren zónder zandhagedis. Behalve bollenvelden kun je vanaf het landje trouwens niets anders zien dan overal bungalowparken. Allemaal Rabbit Hill en Landall en hoe het ook maar heten mag. Ruimte genoeg, maar toch is het beklemmend, het uitzicht.

Een mooi landje is dit, en het zal dus ook een mooi landje blijven. Aan het hek hangt een bordje met 'Verboden te crossen'. Zo'n landje is het inderdaad. Om op rond te crossen met een brommer. Een beetje zandhagedis heeft daar geen last van. Het hek ziet er niet uit alsof het lang standhoudt.

Hoe dan ook.

Het is heerlijk om naar die portacabin te kijken, naar het rolluik voor de ramen, en naar de lege vlaggenmast. Je ziet de mannen voor je die hier vorige week nog met hun grote maquette van Dunimar (in mediterrane stijl ontworpen) dromen zaten te verkopen. Aan de mast klepperde de vlag van Leisure Projects bv, in een hoek van de portacabin pruttelde de koffie. Er gaat niets boven een project dat wordt afgeblazen.

Ineens is het stil.

En iedereen weg.

Zelfs op de website van Leisure Projects bv is Dunimar al verdwenen. Er staan nog genoeg andere projecten op, maar ook daar zullen zandhagedissen verschijnen, en anders wel gladde slangen, vuursalamanders, knoflookpadden of boomkikkers. De toekomst van de recreatie ligt thuis.

Boven het landje is het intussen een komen en gaan van vliegtuigen. Hoog in de lucht, en lager, aanvliegend op Schiphol, trekken ze hun witte strepen. Het is dat het koud is, anders zou je op de grond gaan liggen met een grasspriet in de mond. Kijken naar de lucht die altijd maar van alles blijft beloven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden