Dullaert moet weg als Kinderombudsman

Marc Dullaert moet per 1 april vertrekken als Kinderombudsman. De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen maakt gebruik van zijn wettelijke recht om Dullaert, die formeel aan het eind is van zijn termijn, niet voor herbenoeming of verlenging voor te dragen aan de Tweede Kamer.

Marc Dullaert. Beeld anp
Marc Dullaert.Beeld anp

Het vertrek van Dullaert lijkt deel uit te maken van een forse reorganisatie die de nieuwe Nationale Ombudsman heeft ingezet. Onder de 170 medewerkers is onrust ontstaan.

Sinds september is de Nederlandse Kinderombudsman voorzitter van het Europese netwerk van Kinderombudsmannen, dat 33 landen verenigt. Hij bekleedt die prestigieuze functie voor een jaar. Afgelopen maandag presenteerde Dullaert namens de organisatie nog een rapport over de traumatische ervaringen en nijpende leefomstandigheden van vluchtelingenkinderen. Hij heeft in Europa nog tal van verplichtingen; zo wordt hij in april op een grote bijeenkomst verwacht van de Raad van Europa in Sofia om het rapport te bespreken.

Teleurgesteld?

Het is onduidelijk hoe Dullaert nog voorzitter kan zijn van het Europese netwerk als zijn Nederlandse functie van Kinderombudsman hem ontvallen is. Dullaert wil amper commentaar geven. 'Ik verwijs u naar het besluit van de Nationale Ombudsman', zegt hij. Is hij teleurgesteld? 'Op die vraag ga ik niet in.'

In een brief van 18 januari aan Kamervoorzitter Arib schrijft Nationale Ombudsman Van Zutphen dat hij 'na rijp beraad' heeft besloten 'om de ruimte te benutten die de wet mij biedt om mijn eigen team samen te stellen'. Een woordvoerster van de Nationale Ombudsman noemt het vertrek van Dullaert 'een logisch moment'. Ze zegt: 'Het kan niet als een verrassing komen.'

Bronnen binnen het bureau van de Nationale Ombudsman zeggen dat Dullaert na de zomer Van Zutphen heeft gevraagd om duidelijkheid. Mocht zijn aanstelling niet verlengd worden, dan zou hij afzien van het Europese voorzitterschap. Van Zutphen zou ten langen leste hebben ingestemd, maar daar begin deze maand op zijn teruggekomen. 'Het is pijnlijk voor Nederland als Dullaert zich moet terugtrekken', zegt een medewerker, 'zeker nu Nederland dit half jaar EU-voorzitter is.'

Van Zutphen, die in april vorig jaar aantrad, is de opvolger van Alex Brenninkmeijer, die naar de smaak van een deel van de Kamer te activistisch was en in 2013 opstapte naar de Europese Rekenkamer in Luxemburg. Over Van Zutphen wordt gezegd dat hij niet polariseert. Dullaert is meer van de school van Brenninkmeijer. Hij is gedreven en heeft bijvoorbeeld de overdracht van de jeugdzorg aan gemeenten kritisch gevolgd. De eigenzinnigheid van Dullaert zou Van Zutphen irriteren.

Wijken

Van Zutphen bereidt een ingrijpende reorganisatie voor van zijn bureau. Hij blijkt vorig jaar in stilte een externe adviseur te hebben aangetrokken die een zogeheten 'gespreksnotitie' heeft geproduceerd. Het stuk is slecht ontvangen in de ondernemingsraad. Het zou wijzen in de richting van een sterkere greep van Van Zutphen op het apparaat van professionals. 'De mensen direct onder hem moeten wijken', zegt een betrokkene.

Het meest in het oog springende punt is het aangezegde ontslag van de algemeen directeur. In een brief aan Van Zutphen van 15 januari schrijft de ondernemingsraad: 'Het ontslag lijkt een eerste stap in de uitvoering van het plan om de functie van algemeen directeur op te heffen.'

In de brief wordt uiteengezet dat Van Zutphen wettelijk verplicht was om over het ontslag advies te vragen aan zijn ondernemingsraad. Dit heeft hij niet gedaan. De raad verwijt hem gebrek aan zorgvuldigheid en transparantie. 'Het zijn uitgerekend de zaken waarop de Ombudsman geacht wordt de overheid te beoordelen', zegt een betrokkene.

De woordvoerster van Van Zutphen zegt: 'Geruchten zijn geen feiten. Het staat nog geenszins vast wat er met de aansturing van de organisatie gaat gebeuren en per wanneer. Wij doen verder geen mededelingen over individuele personele aangelegenheden.'

De Nationale Ombudsman liet gisteren weten dat de vacature van Kinderombudsman 'de hoogste prioriteit' heeft. Maar volgens medewerkers is de procedure lang en zal er pas tegen het einde van het jaar een opvolger zijn.

Reinier van Zutphen. Beeld anp
Reinier van Zutphen.Beeld anp

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden