Dullaert leidt Europese taskforce bescherming vluchtelingenkinderen

Europa moet alle vluchtelingenkinderen die Europa bereiken de veiligheid, het onderwijs en de zorg bieden waar ze recht op hebben. De Europese Kinderombudsmannen hebben daarom een taskforce opgericht. Die moet erop toezien dat Europese leiders de rechten van deze kinderen beschermen.

Kinderombudsman Marc Dullaert Beeld anp
Kinderombudsman Marc DullaertBeeld anp

De Taskforce handelt uit naam van veertig Europese Kinderombudsmannen uit 33 landen. De Nederlandse Kinderombudsman Marc Dullaert gaat de projectgroep leiden.

De Europese Kinderombudsmannen maken zich zorgen over de situatie van duizenden kinderen die naar Europa vluchten. Zij maken traumatische ervaringen mee, kunnen slachtoffer worden van geweld en van mensenhandel. De taskforce gaat de situatie van vluchtelingenkinderen monitoren, rapporteren over hun situatie aan Europese leiders en het onderwerp op de Europese politieke agenda's zetten.

Kinderen slaan of met hun ouders of alleen op de vlucht, of reizen hun ouders achterna. Van de vier miljoen mensen die bijvoorbeeld uit Syrië zijn gevlucht, is de helft minderjarig. Kwamen er in april nog zo'n dertig minderjarige vluchtelingen naar Nederland, momenteel zijn dat er vijfhonderd per maand, zei Dullaert zaterdagavond in Nieuwsuur.

Volgens hem wordt er nog te weinig gekeken naar hun geestelijke gezondheid. 'Kinderen die dit soort trauma's hebben doorgemaakt, die kunnen later ontsporen. Dus je moet er vroeg bij zijn.'

Volgens Dullaert lopen vluchtelingenkinderen ook op hun reis gevaar. Zo vallen ze ten prooi aan gedwongen kindhuwelijken, worden ze bij grensovergangen met pepperspray bespoten of worden ze slachtoffer van verkrachting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden