Duizendste executie in VS aanstaande

Deze week staan in de Verenigde Staten drie executies gepland. Als die doorgaan, dan is Robin Lovitt de duizendste veroordeelde die ter dood wordt gebracht sinds de doodstraf in 1976 weer werd ingevoerd....

ANP

Toch leggen steeds minder jury's in de VS de doodstraf op. Minder opgelegde doodstraffen worden voltrokken en steeds vaker worden executies uitgesteld. Vorige maand wees een peiling uit dat 64 procent van de Amerikanen voorstander is van de doodstraf. Dat was tien jaar geleden nog 80 procent.

In 1793 verdeelt de staat Pennsylvania moord onder in verschillende gradaties, waardoor niet alle moorden meer tot de doostraf leiden. Het betreft een compromis tussen voor- en tegenstanders. Een halve eeuw later schaft Michigan als eerste staat de doodstraf af, behalve voor hoogverraad. In 1890 volgt de eerste executie op de elektrische stoel. Een recordaantal van 199 executies wordt voltrokken in 1935. Als in 1967 een man in Colorado in een gaskamer wordt gedood, komt er een officieus moratorium. Vijf jaar later volgt een officiële stop, omdat de doodstraf onmenselijk en wreed zou zijn.

Maar in 1976 oordeelt het Hooggerechtshof uiteindelijk dat executies toch zijn toegestaan. Gary Gilmore uit Utah is een jaar later de eerste. Hij sterft voor een vuurpeloton. Dat jaar voert Oklahoma de dodelijke injectie in. In 1999 zijn 98 mensen ter dood gebracht, tegen 59 in 2004. Texas heeft met een totaal van 355 verreweg de meeste executies op zijn naam staan, gevolgd door Virginia (94) en Oklahoma (79).

Tegenwoordig is de doodstraf van kracht in 38 Amerikaanse staten. Tegenstanders schermen ermee dat meerdere terdoodveroordeelden bij nader inzien onschuldig bleken. Soms werd hun onschuld pas aangetoond nadat ze al geëxecuteerd waren.

Amnesty International plaatst, uit protest tegen de executie van Robin Lovitt uit Virginia, donderdag duizend kruisen voor de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Volgens Amnesty is Lovitt onschuldig en hadden, aldus zijn advocaten, DNA-testen dat kunnen aantonen. Dat DNA-materiaal zou echter zijn vernietigd om ruimte te maken in de opslagkamers van het gerechtshof.

De organisatie protesteert ook tegen de doodstraf in het algemeen, omdat die niet effectief is en volstrekt willekeurig. Een extra kruis is voor de slachtoffers van de misdrijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden