'Duizenden vluchtelingen uit Ramadi tegengehouden'

IS heeft zijn grip op Ramadi, de stad die de terreurgroep zondag veroverde, verder verstevigd. Militanten gaan van deur tot deur, op zoek naar sympathisanten van de regering, en dumpt lichamen in de nabijgelegen rivier Eufraat. Dat meldt de BBC. Bij de rivier zouden ook duizenden vluchtelingen zijn gestrand.

Vluchtelingen uit Ramadi zitten bij een checkpoint in Musaib.Beeld epa

Duizenden door Iran gesteunde sjiitische milities staan aan de poorten van Ramadi om de strijd aan te gaan met IS, maar de extremisten zouden hen naderen om terug te slaan.

De sjiitische strijders moeten het leger helpen Ramadi en andere delen van Anbar te heroveren. Anbar is echter een overwegend soennitische provincie en gevreesd wordt dat de komst van sjiitische milities zal leiden tot sektarische gevechten.

Ramadi is veranderd in een spookstad. De straten zijn grotendeels verlaten, inwoners proberen hals over kop te vluchten of zijn op zoek naar een voedsel- en watervoorraad om de komende dagen of weken door te komen. Huizen en winkels van soennieten die op goede voet staan met de regering zijn geplunderd of verwoest.

Een IS-strijder plant een vlag van de terreurbeweging in een straat van Ramadi.Beeld afp

Vluchtelingen tegengehouden

Duizenden mensen zijn op weg naar Bagdad, maar zitten vast voor een brug over de Eufraat. Soennieten beschuldigen de Iraakse regering ervan de vluchtelingen uit Ramadi tegen te houden. De vluchtelingen slapen al dagen in de open lucht op de grond, aldus de voorzitter van de provincieraad van al-Anbar.

Onder de vluchtelingen zijn vrouwen, kinderen en ouderen. Ze kunnen de versperde brug niet over. De regering is bang dat er zich IS-strijders onder de vluchtelingen schuilhouden om onopgemerkt Bagdad binnen te komen. Alleen mensen die kunnen aantonen dat ze uit de provincie al-Anbar zijn gevlucht mogen verder, zeggen de Iraakse veiligheidsdiensten.

Inwoners vluchten uit Ramadi nadat IS de stad zondag heeft ingenomen.Beeld ap

Humanitaire crisis

De Verenigde Naties hebben ondertussen gewaarschuwd voor een humanitaire crisis. Tegen de 25.000 mensen zijn de stad ontvlucht. ontvlucht. De terreurbeweging veroverde de stad zondag na zware gevechten waarbij honderden mensen de dood vonden.

De meeste mensen zijn richting Bagdad gevlucht, dat zo'n 100 kilometer verderop ligt. De VN en andere hulporganisaties delen voedsel, water en medische spullen uit aan de vluchtelingen. Ook hebben ze tijdelijke kampen met toiletten ingericht.

Volgens de VN zijn sommige Irakezen voor de tweede keer op de vlucht geslagen voor IS. Duizenden families hebben eerder al hun huis in Ramadi moeten verlaten toen IS richting de stad trok. Later keerden ze terug, maar nu de gevechten opnieuw zijn uitgebroken, moeten ze weer weg. 'Niets is momenteel belangrijker dan vluchtelingen uit Ramadi helpen', aldus Lisa Grande van de VN. 'Duizenden mensen moesten buiten slapen omdat ze nergens heen.

De tribale leider Rafie al-Fahdawi meldt dat regeringstroepen en verwante soennitische stamleden, die deelnemen aan de strijd, een aanval van IS-strijders op Khaldiya hebben afgewend. Khaldiya ligt tussen Fallujah en Ramadi. Volgens al-Fahdawi hebben militanten een dorp net buiten Khaldiya veroverd. Daarbij zouden geen doden zijn gevallen.

Grote propagandacoup

De strijders van IS behaalden een grote propagandacoup met de inname van Ramadi, al lijkt de stad voor hen onhoudbaar. Toch zou de actie strategisch wel eens een slimme zet kunnen blijken. Lees hier een analyse van Volkskrant-correspondent Remco Andersen.

Inwoners op de vlucht.Beeld ap

Gevoelige klap

Het verlies van Ramadi is een gevoelige klap voor de Iraakse regering. Het leger doet de val van de hoofdstad van de provincie Anbar af als een kleine tegenslag die eenvoudig recht te zetten is. Hoge Amerikaanse militairen voorzien echter een lang en zwaar gevecht om de stad te heroveren. De VS zullen Irak blijven ondersteunen met luchtaanvallen, training en materieel.

IS-strijders in de straten van Ramadi.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden