Duizenden verwacht bij anti-kabinetprotest

Bij een demonstratie zaterdag in Amsterdam tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet worden tegen de 5000 mensen verwacht. Ruim 2500 mensen hebben al laten weten mee te doen, liet een woordvoerder van het Comité Stop Bezuinigingen woensdag weten.

Redactie
Abvakabo FNV protesteerde vorige week vrijdag al tegen de bezuinigingen op de pensioenen. Beeld anp
Abvakabo FNV protesteerde vorige week vrijdag al tegen de bezuinigingen op de pensioenen.Beeld anp

Vanuit talloze plaatsen rijden bussen naar de protestmanifestatie, die om 1 uur 's middags begint op het Beursplein in Amsterdam. Vandaar lopen de demonstranten via de Dam, het Muntplein en het Waterlooplein naar het beeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Tijdens de slotmanifestatie daar is SP-leider Emile Roemer een van de sprekers.

Onder meer de Amsterdamse afdelingen van FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, SP en GroenLinks en de Huurdersvereniging Amsterdam namen het initiatief tot de demonstratie en verenigden zich in het Comité Stop Bezuinigingen. Zij menen dat de Nederlandse bevolking 'het niet langer pikt' dat de regering opnieuw miljarden gaat bezuinigen.

'Er wordt bezuinigd op de zorg en kinderopvang, de huren gaan omhoog en de lonen en uitkeringen liggen onder vuur. Bovendien nemen werkloosheid en armoede toe. Daarmee worden de kosten van de door de banken veroorzaakte crisis afgewenteld op kwetsbare groepen in de samenleving.'

Rond de 40 maatschappelijke organisaties uit heel Nederland hebben hun steun toegezegd aan de protestactie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden