NieuwsFatale hitte voor varkens en kippen

Duizenden varkens en kippen stikten door hitte, stal zat ‘potdicht’

Op meerdere plekken in Nederland zijn tijdens de extreme hitte van afgelopen week dieren bezweken door gebrekkige ventilatie. In het Limburgse Neer stierven vierduizend vleeskuikens. In het Brabantse Maarheeze stikten 2.100 varkens nadat luchtwassers in de ‘potdichte’ stal het lieten afweten.

Pieter Hotse Smit
Varkens knagen in hun stal aan plastic buizen. Het afleidingsmateriaal moet voorkomen dat varkens uit verveling naar elkaar gaan bijten. Beeld ANP
Varkens knagen in hun stal aan plastic buizen. Het afleidingsmateriaal moet voorkomen dat varkens uit verveling naar elkaar gaan bijten.Beeld ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een onderzoek begonnen om de precieze oorzaak van de verstikkingsdood van de varkens te achterhalen. Als volgende week de ergste hitte is bekoeld, zal vermoedelijk de discussie weer losbarsten over hoe intensief en onder welke omstandigheden met name pluimvee en varkens in Nederland worden gehouden.

Vooruitlopend op de warme week bepleitte Wakker Dier al een Nationaal Hitteplan voor dieren op het erf van de boer. De veehouder is zelf verantwoordelijk voor goede zorg voor zijn dieren bij hitte, maar is niet verplicht maatregelen te nemen. Landbouworganisatie LTO moedigt haar leden bij hitte wel altijd aan dit te doen.

Wakker Dier en Eyes on Animals riepen deze week in de Volkskrant op tot dwingender maatregelen. Bijvoorbeeld door rundvee ‘s nachts te beweiden, dieren overdag in een stal te houden met geïsoleerd dak, vee door verneveling te besproeien met water, minder dieren te houden op hete dagen en te zorgen voor goede ventilatie.

Potdicht

Maar technische oplossingen kunnen ook het probleem worden, blijkt bijvoorbeeld bij de varkensboer die 2.100 dieren verloor. Luchtwassers, die de uitstoot van ammoniak moeten verminderen, hangen in dichte stallen zodat de schadelijke stoffen niet weglekken. Diezelfde systemen zorgen ook voor de frisse lucht.

‘Als dan de stroom uitvalt, zit alles potdicht’, zegt de varkensboer in kwestie tegen persbureau ANP. ‘Het werd er meer dan 40 graden. Daardoor zijn die varkens gestikt.’ Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) laat weten dat deze gebeurtenis een reden is om goed te kijken naar dit soort systemen. Niet alleen vanwege de hitte, maar ook omdat het uitvallen van het systeem op koudere dagen tot vergelijkbare omstandigheden kan leiden.

Voor het vervoer van vee is wel een hitteplan, dat sinds deze week tot maandag van kracht is. Zo is er strenger toezicht van de NVWA, worden er verkoelende maatregelen genomen en wordt er boven de 35 graden niet meer gereden – zo is de afspraak binnen de sector. Toch gaf de thermometer van Animal Rights donderdag bij een grote slachterij 37 graden aan, in de schaduw. Op beelden van de dierenrechtenorganisatie waren schuimbekkende varkens te zien in veewagens.

Gekoelde wagens

De NVWA greep niet in, omdat zij niet naar buitentemperaturen kijkt, maar naar de conditie van de dieren, laat de woordvoerder van het ministerie van LNV weten. Volgens hem zegt temperatuur niet alles, omdat op hete dagen ook met gekoelde wagens en minder vee wordt gereden. ‘Een transport bij 35 graden kan dan prima in orde zijn, terwijl een ander bij 28 graden niet deugt.’ De dieren die Animal Rights filmde, werden kennelijk goed genoeg gevonden, want het transport mocht door.

Momenteel is in de Europese Unie een discussie gaande om geen veetransporten van acht uur of langer uit te voeren als het warmer is dan 30 graden. De Nederlandse regering steunt dit voorstel. Het ministerie verwacht dat de discussie over een rijverbod naar slachthuizen binnen Nederland tijdens de hitte ook weer op gang zal komen na de dode dieren van deze week.

Meer over hitte bij dieren

Hebben dieren ook een Nationaal Hitteplan nodig?
Stichting Wakker Dier pleit voor een Nationaal Hitteplan voor landbouwhuisdieren. Goed idee?

Nachtelijk slachten bij hitte is diervriendelijker, maar waarom gebeurt het niet?
Vleesverwerkers én dierenactivisten vinden het een goed idee: start bij hitte rond middernacht met de slacht. Er is alleen een probleem: de inspecteurs liggen om 00.00 uur nog op een oor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden