Duizenden pianisten van concours naar concours

Het aantal internationale pianocompetities in de wereld is toegenomen van minder dan honderd in 1990 tot bijna zeshonderd nu. Het aantal pianisten dat deelnam, heeft een sprong gemaakt van 15 duizend naar 35 duizend....

Dat zegt de Haagse wiskundige Gustav Alink, sinds tien jaar full time actief als bezoeker en statisticus van pianoconcoursen.

De twaalf pianisten die volgende week via de Belgische tv te volgen zijn in de finales van het grote Elisabeth Concours in Brussel - het zijn zeven Aziaten, drie Russen, een Italiaan en een Duitser - zijn allemaal al een of meerdere malen in de prijzen gevallen op internationale concoursen elders in de wereld, heeft Alink geboekstaafd.

Internationaal gelauwerd waren ook tientallen andere kandidaten die niet tot de finale in Brussel doordrongen. Sommigen van hen, hoofdprijswinnaars van concoursen in Shanghai, St.-Petersburg, Kiev en Cleveland, vlogen er in de eerste ronde al uit. Hun vroegtijdige eliminering was statistisch gezien niet onwaarschijnlijk: van de 109 deelnemers dit jaar in 'Brussel', droegen er 34 een of meer onderscheidingen in de bagage.

Alink houdt de mondiale resultaten bij in een database, waarvan delen via internet kunnen worden bezocht. Hij stelt verzonnen prijsresultaten aan de kaak, geeft boeken uit, en werkt aan een 'rating' van het concourswezen, vergelijkbaar met de classificering van tennistournooien. Pianistenprestaties wegen voor Alink mee naar gelang de 'zwaarte' van de concoursen en de jury's die hen beoordeelden. Die zwaarte bepaalt hij deels weer aan de hand van de resultaten van deelnemers elders.

De wiskundige wordt daarbij niet weinig geholpen door het feit dat pianisten er niet meer voor terugdeinzen tien jaar of langer aan het circuit deel te nemen. In de wetenschap dat concourswinst nog maar zelden een 'katapulterend' effect heeft op een podiumcarrière, blijven pianisten pogingen doen onderscheidingen bij elkaar te sprokkelen. Sommige deelnemers aan 'Brussel' 2003 hadden er al meer dan 20 competities opzitten.

Van de 109 Brussel-deelnemers tipte Alink op zijn website, voorafgaand aan de eerste ronde, twaalf pianisten voor een overgang naar volgende ronden. Acht van hen kwamen verder; zes drongen door tot de finale. Volgens Alink maken de Duitser Von Eckardstein, de Koreanen Lim en Sohn, de Chinese Ju Jin en de Rus Tebenikhin de meeste kans op een hoge klassering. 'Maar verrassingen zijn nooit uit te sluiten', zegt de wiskundige.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden