Duizenden Nepalese meisjes uitgebuit

AMSTERDAM - Officieel is het verboden, maar bij zeker een derde van alle huwelijken in Nepal is de bruid onder de 15 jaar. Dat zegt het Nepalese ministerie van Onderwijs. Hoe jonger de bruid, hoe lager de bruidsschat.

Duizenden jonge meisjes in Nepal worden door hun ouders gedwongen te trouwen, dikwijls met een veel oudere man. Bij circa 34 procent van alle huwelijken in het land is de bruid onder de 15 jaar. In sommige districten is minstens de helft van alle bruiden onder de 12 jaar. De organisatie World Education maakte onlangs gewag van een 5-jarige bruid.

Het Nepalese ministerie van Onderwijs beschouwt de kinderhuwelijken als een groot probleem. Kindbruidjes worden door hun ouders van school gehaald, waardoor ze later weinig tot geen kans hebben inkomen voor hun gezin te genereren. Van de naar schatting kwart miljoen Nepalese kinderen die niet naar school gaan, zijn de meesten meisjes, zegt de Nepalese overheid.

Een ander probleem is de gezondheid van de jonge bruiden. Het risico dat een meisje sterft in het kraambed is bij een 15-jarige vijf maal groter dan bij een 19-jarige zwangere. Het risico dat de baby overlijdt, is bij een 15-jarige 60 procent hoger.

Ook zijn de Nepalese meisjes vaak slachtoffer van huiselijk geweld. Volgens het Nepalese Women's Rehabilitation Center in de hoofdstad Katmandu worden meisjes en vrouwen steevast gediscrimineerd en onderworpen aan geweld. Het gaat om (groeps)verkrachting, fysiek geweld, moord en pogingen tot moord. Ook worden meisjes en vrouwen in toenemende mate beschuldigd van hekserij en worden ze als seksslavinnen naar India gebracht.

Hoog tijd

Officieel is het uithuwelijken van meisjes onder de 18 jaar in Nepal verboden, maar volgens de Nepalese staatssecretaris van Onderwijs Dibya Dawadi wordt dat verbod niet afgedwongen: 'Het wordt hoog tijd dat we de wet tegen kinderhuwelijken daadwerkelijk uitvoeren.'

Vooral in zeer arme, traditionele gebieden als Terai, in het zuiden van Nepal, is de praktijk weerbarstig. De huwelijken van kindbruidjes worden daar vaak in het geheim voltrokken, omdat families zich schamen voor een lage bruidsschat.

'Hoe jonger de bruid, hoe lager de bruidsschat', stelt Helen Sherpa van World Education in een analyse van de VN-commissie voor de Office for Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA). 'De prijs varieert van 200 dollar tot 20 duizend dollar, afhankelijk van de leeftijd van de bruid en haar opleiding.' Dat is veel geld in een land waar een kwart van de 26 miljoen tellende bevolking leeft onder de armoedegrens van 1,25 dollar per dag.

In Nepal, dat nog opkrabbelt na een burgeroorlog, is naar schatting de helft van de arbeidsbevolking werkloos. Veel ouders in Nepal beschouwen hun dochters als nutteloos en niets meer dan een extra mond om te voeden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden