Duizenden Nederlanders krijgen foutieve brief van Belastingdienst

Tienduizenden Nederlanders hebben donderdagochtend een foutieve rode envelop van de Belastingdienst in de brievenbus gekregen. De wijze van uitbetaling van de kinderopvangtoeslag zou voor hen veranderen omdat ze een reïntegratietraject, inburgeringscursus of studie volgen. De meeste briefontvangers hebben een betaalde baan en wisten van niets.

AMSTERDAM - Door een systeemfout bij de Belastingdienst is de brief ook bij verkeerde huishoudens in de bus gevallen, stelt de fiscus. 'Bij het indienen van de aanvragen is waarschijnlijk iets misgegaan, maar ouders treft geen blaam', zegt woordvoerder Lilian Jansen van de Belastingdienst. 'Het systeem heeft op de een of andere manier verkeerde mensen aan deze doelgroep gekoppeld.'

Het was de bedoeling dat alleen burgers die een reïntegratietraject, inburgeringscursus of studie volgen of hebben gevolgd en kinderopvangtoeslag hebben aangevraagd de brief zouden krijgen.

Voor hen verandert de manier van uitbetalen. Waar de toeslag eerst deels werd uitbetaald door de Belastingdienst en deels door UWV, gemeente of DUO, neemt de Belastingdienst vanaf 2013 de totale uitbetaling voor haar rekening. 'Dat maakt het veel makkelijker en overzichtelijker voor zowel de instellingen als de burger', legt Jansen uit.

De foutieve gegevens in het systeem hebben geen financiële gevolgen, maar Jansen raadt iedereen aan de gegevens te laten wijzigen. 'Voor de Belastingdienst is het niet mogelijk om de wijzigingen zelf terug te draaien door het systeem te resetten', zegt Jansen.

Wie de brief heeft ontvangen, kan het beste naar de belastingtelefoon bellen en de burgerservicenummers van het hele gezin opnieuw laten registreren. Als er geen wijzigingen doorgegeven worden, is de kans volgens Jansen groot dat dezelfde brief volgend jaar weer op de deurmat ligt.

Het is niet de eerste keer dat de Belastingdienst foutieve brieven verstuurt. Vooral in 2007 en 2008 kampte de fiscus geregeld met grote computerproblemen, waardoor soms wel honderdduizenden Nederlanders foutieve informatie ontvingen.

De laatste tijd zijn de problemen afgenomen. In februari van dit jaar ging de fiscus wel de mist in door ruim vijftienhonderd mensen te veel betaalde huurtoeslag terug te vragen en in januari kregen zeshonderd mensen ten onrechte te horen dat ze geen huur- of zorgtoeslag meer zouden ontvangen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden