Duizenden Nederlanders hebben al gestemd in Oekraïne-referendum

Duizenden mensen hebben al gestemd over het associatieverdrag met Oekraïne. Het gaat om ruim 5000 Nederlanders in het buitenland, die per post hun stem kunnen uitbrengen. Het referendum is op 6 april.

Beeld anp

16.169 Nederlanders in het buitenland hebben zich inmiddels aangemeld om hun stem uit te brengen. Zij krijgen een stemkaart toegestuurd, die ze ingevuld naar een zogeheten briefstembureau kunnen sturen. Die zitten op zeventien ambassades. De ambassade in Den Haag heeft bijna 5000 stemmen binnen. Die worden pas op de dag van het referendum geteld.

Het aantal aanmeldingen is aanzienlijk lager dan bij Tweede Kamerverkiezingen. In 2012 registreerden ruim 48.000 Nederlanders in het buitenland zich. Twee jaar eerder meldden ruim 46.000 Nederlanders zich aan.

Extra stembureaus

Eerder op vrijdag werd bekend dat er landelijk geen extra stembureaus hoeven te komen voor het referendum. Dat is de uitkomst van het kort geding dat Stichting Forum voor Democratie tegen minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken had aangespannen

Forum wilde dat Plasterk maatregelen trof en gemeenten ertoe zou aanzetten om in ieder geval evenveel stembureaus in te stellen als bij de verkiezingen voor de provinciale staten in 2015. De rechter oordeelt dat niet wettelijk is voorgeschreven hoeveel stembureaus er moeten worden geopend.

'De individuele gemeenten moeten hiervoor hun eigen afweging maken met inachtneming van de lokale situatie. Als het Forum voor Democratie van mening is dat deze afweging onjuist is, moet zij zich tot het college van burgemeester en wethouders van die gemeenten richten', aldus de rechter.

Vragen en antwoorden over het referendum

Nederland spreekt zich op 6 april uit over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Aan de hand van elf vragen zet de Volkskrant de belangrijkste informatie op een rij.

Oldenzaal

Eerder deze week wees de rechter in een vergelijkbare zaak Oldenzaal ook de eis van GeenPeil om meer stembureaus te openen af.

De staat hoeft gemeenten ook geen extra geld te geven. De rechter wees dat verzoek af. 'Met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zijn hierover al afdoende afspraken gemaakt.' De rechter vindt ook dat niet kan worden gezegd dat de minister niets heeft gedaan ter bevordering van een goede voorbereiding en goed verloop van het referendum.

'Er werd een beetje gedaan alsof dit niet goed georganiseerd wordt, maar dat is niet het geval. Dat is nu bevestigd', aldus Plasterk in een reactie op de uitspraak. 'Gemeentes hebben een budget gekregen om het referendum te organiseren en dat doen ze gewoon.'

Dat er iets minder stembureaus komen, is volgens Plasterk niet zorgwekkend. 'Het aantal fluctueert procentueel bij iedere verkiezing een beetje. Het scheelt misschien 10 procent met de vorige keer en dat is binnen de acceptabele bandbreedte.'

Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden