Duizenden militairen ingezet in Britse steden, 20 gewonden Manchester nog kritiek

De Britse premier May heeft de terreurdreiging in Groot-Brittannië naar het hoogste niveau opgeschaald. Een nieuwe terreuraanslag is mogelijk aanstaande, aldus May. De overheid zet duizenden militairen in. Van de in totaal 59 gewonden na de aanslag in Manchester bevinden zich nog 20 in kritieke toestand. Zij hebben volgens een gezondheidsfunctionaris 'zeer ernstige' verwondingen, onder andere aan armen en benen en aan belangrijke organen.

Mensen leggen bloemen bij het stadhuis in Manchester Beeld epa
Mensen leggen bloemen bij het stadhuis in ManchesterBeeld epa

Verder heeft minister van Binnenlandse Zaken Rudd vandaag bevestigd dat de dader, Salman Abedi, onlangs nog in Libië is geweest. Hij bevestigde daarmee eerdere berichten daarover van de Franse regering.

De politie verrichtte in het zuiden van Manchester drie arrestaties. Wat de relatie van deze personen met Abedi is, is nog niet duidelijk. Rudd zei ook dat voorlopig zo'n 3.800 soldaten zullen worden ingezet in de Britse steden om nieuwe aanslagen te voorkomen. May beloofde dinsdag dat het leger de beveiliging gaat opvoeren op belangrijke plaatsen. Zo worden militairen ingezet bij grote openbare evenementen, zoals concerten en wedstrijden. Chelsea besloot de parade door de hoofdstad, die gepland was na het behalen van de landstitel, af te zeggen vanwege de aanslag.

Op dinsdag bevestigde de Britse politie dat de zelfmoordaanslag het werk was van Abedi, een 22-jarige Brit van Libische afkomst. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd dinsdag opgeëist door de terreurgroep Islamitische Staat (IS), maar het is onduidelijk of Abedi werkelijk in opdracht van IS handelde. 'We kunnen de mogelijkheid niet negeren dat een grotere groep individuen een connectie heeft met de aanslag', zo verklaarde May de maatregelen.

De politie wist al enkele uren voor Abedi's naam uitlekte, om wie het ging. Een antiterreureenheid van de politie deed meteen een inval in een woning in de wijk Fallowfield in het zuiden van Manchester, waar Abedi woonde. In de woning vond de politie onder meer een handleiding met de titel: 'Ken uw chemicaliën'. Ook het huis van zijn broer Ismael werd doorzocht. Deze zou volgens Britse media later zijn opgepakt, maar daarover wil de politie nog niets zeggen.

Mogelijke medeplichtingen

Abedi werd in 1994 in Manchester geboren. Zijn ouders waren eerder voor het bewind van de Libische dictator Moammar Kadhafi uit Libië naar Groot-Brittannië gevlucht. Binnen de Libische gemeenschap werd volgens The Guardian met verbazing gereageerd op het nieuws dat Salman Abedi volgens de politie de aanslag heeft gepleegd. Een kennis omschreef hem als een 'stille jongen'. Zijn vader, een trouw bezoeker van de plaatselijke moskee, moest volgens hem niets van jihadistische ideeën hebben.

De politie zoekt nog naar mogelijke medeplichtigen van de aanslag waarbij verscheidene jonge fans van popzangeres Ariana Grande om het leven kwamen. Een van de slachtoffers was een meisje van pas acht jaar.

Het is onduidelijk of Abedin het explosief - volgens ooggetuigen ging het om een spijkerbom - zelf in elkaar heeft geknutseld of dat hij hulp heeft gehad van een expert. 'Onze prioriteit is vast te stellen of hij alleen handelde of onderdeel was van een netwerk', zei politiechef Ian Hopkins.

Twijfel over verklaring IS

Er wordt getwijfeld aan de waarde van de verklaring waarin IS de aanslag 'tegen de kruisvaarders' opeiste. Volgens de terreurgroep zou een IS-strijder explosieven hebben geplaatst bij het popconcert, terwijl de dader zichzelf opblies.

Volgens een woordvoerder van de Didsbury moskee in Manchester bezochten Abedi's vader en broer vroeger het gebedshuis, maar zou het gezin al geruime tijd geleden naar Libië zijn teruggekeerd. Wel achtte hij het mogelijk dat de broers op en neer reisden tussen Groot-Brittannië en Libië.

De Amerikaanse veiligheidsdiensten onderzoeken of Abedi in Libië is geweest en daar contact heeft gehad met IS. De terreurgroep had daar de havenstad Sirte en omstreken onder controle, maar moest de stad eind vorig jaar prijsgeven na een offensief van regeringstroepen gesteund door Amerikaanse luchtaanvallen. De terreurgroep is nu bezig zich te hergroeperen ten zuidwesten van Sirte.

Meer over de aanslag in Manchester

De aanslag is vandaag opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat. In Manchester zoekt de politie naar medeplichtigen. Veel van de tientallen gewonden vechten voor hun leven. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

De Britse premier May heeft dinsdag fel uitgehaald naar de aanslagpleger die verantwoordelijk is voor het bloedbad in de Manchester Arena. 'De dader heeft in koelen bloede een explosief laten afgaan met als doel zoveel mogelijk jonge slachtoffers te maken.'

Ouders en vrienden van kinderen die worden vermist na de explosie in de Manchester Arena posten foto's van hun kinderen op sociale media. Onder meer met de hashtag #manchestermissing roepen zij mensen op uit te kijken naar hun kinderen.

Ongeloof, verbijstering en angst maakten zich maandag van de duizenden bezoekers van de Manchester Arena meester na een luide explosie. Iedereen probeerde snel het vege lijf te redden. 'Toen ik opstond, zag ik lichamen op de grond.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden