Nieuws

‘Duizenden mensen op zwarte lijst Belastingdienst gezet’; Omtzigt eist snelle openbaarmaking rapport

Duizenden mensen zijn door de Belastingdienst op een zwarte lijst gezet, ook als er geen enkel bewijs was dat zij fraudeerden. Dat schrijft NRC op basis van een nog niet gepubliceerd onderzoek van advies- en accountantsbureau PwC. Zij verkeerden daardoor jarenlang in financiële onzekerheid.

Redactie
Opnieuw ligt de Belastingdienst onder vuur, dit keer vanwege een nog niet gepubliceerd rapport van advies- en accountantsbureau PwC. Beeld ANP
Opnieuw ligt de Belastingdienst onder vuur, dit keer vanwege een nog niet gepubliceerd rapport van advies- en accountantsbureau PwC.Beeld ANP

Het onderzoek, dat in opdracht van het kabinet is uitgevoerd, circuleert volgens de krant al weken op het ministerie van Financiën, maar is nog niet naar de Kamer gestuurd. Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt liet weten samen met Renske Leijten (SP) een spoedverzoek te hebben ingediend. Zij willen voor 20.00 uur vanavond inzage in het rapport.

Toeslagen stopgezet

Bij 750 huishoudens die op de zwarte lijst kwamen, zouden toeslagen zonder aanwijsbare redenen zijn stopgezet. Duizenden anderen werden volgens het rapport vrijwel direct zonder verklaring onder verscherpt toezicht geplaatst.

Daardoor moesten ze soms jarenlang bewijsstukken aanleveren om hun recht op toeslag aan te tonen. Maakten ze één fout, dan konden ze worden uitgesloten van schuldsanering. Bij anderen werd de toeslag stopgezet op de dag dat ze in het systeem werden geregistreerd, zonder onderzoek. Wie eenmaal op de lijst was gezet, kwam er zelden meer vanaf. Slechts 21 van alle 9.084 geregistreerde burgers werden uit het systeem verwijderd.

De lijst waar het om gaat is de zogenoemde FSV-lijst, waarbij de afkorting staat voor Fraude Signalering Voorziening. Ook gedupeerden van het toeslagenschandaal kwamen op die lijst terecht, maar zij vormen volgens de krant slechts een fractie van het totaal. Het is onduidelijk of de duizenden mensen op de FSV-lijst ook in aanmerking komen voor compensatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden