Duizenden maken herrie op de Dam

Bijna 20.000 mensen hebben dinsdagavond op de Dam Theo van Gogh herdacht. De aanwezigen uitten hun ongenoegen over de moord door een oorverdovend lawaai. Pannen, deksels, vuurwerk en toeters zorgden voor een kakofonie van geluid...

ANP

Op uitdrukkelijk verzoek van familie en vrienden van Van Gogh was niet gekozen voor een stille tocht, maar juist voor een 'kabaalwake'. Toch werd er op de Dam ook twee minuten stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de filmmaker en columnist. Zo luid het lawaai was, zo stil was de stilte. 'Wat is dit mooi', riep Lennart Booij die de avond aan elkaar praatte.

'Er is een Amsterdammer vermoord', begon burgemeester Job Cohen zijn toespraak tot de menigte. Eerder die dag had hij ongenadig gevloekt over de moord op Theo van Gogh in zijn stad, Amsterdam.

Cohen noemde het een laffe en gruwelijke moord. Van Gogh is de mond gesnoerd. 'Wij bestrijden elkaar met de mond, met de pen en in het uiterste geval voor de rechter, maar wij nemen niet het recht in eigen hand', aldus Cohen.

De burgemeester memoreerde de ruzies die Van Gogh met hem maakte. 'Theo van Gogh maakte vrijmoedig gebruik van zijn recht zijn mening te uiten en maakte daardoor vaak ruzie, ook met mij en dat mag in dit land!'

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) betuigde namens het kabinet het diepste medeleven met familie en vrienden van Van Gogh, in het bijzonder zijn zoon Lieuwe. De minister kende de filmmaker en columnist persoonelijk. 'Hij zei: 'Rita hou die rug recht'. Maar hij zei ook: 'Denk aan jezelf en denk aan de mensen'.'

Ook andere politici, onder wie Wouter Bos, Femke Halsema, Boris Dittrich en de burgemeester van Leeuwarden Geert Dales waren aanwezig op de Dam. Ook allochtonen kwamen naar de bijeenkomst, maar ze waren duidelijk in de minderheid. Een Marokkaans meisje vertelde met enige angst naar de Dam te zijn gekomen, omdat ze bang was aangekeken te worden voor de moord waarvoor een Nederlands-Marokkaanse verdachte is opgepakt.

Madame Tussauds had voor de gelegenheid het wassenbeeld van Pim Fortuyn dinsdagavond voor het raam boven aan de Dam gezet, zodat het beeld uitkeek over de menigte.

Na afloop van de bijeenkomst die een halfuurtje duurde, bleven veel aanwezigen hangen op de Dam lawaai maken. Op het einde van de avond stonden er nog tientallen mensen. Voor het monument hebben bezoekers onder meer bloemen, kaarten, brieven, sigaretten en aanstekers neergelegd. Noemenswaardige problemen hebben zich volgens de politie niet voorgedaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden