Duizenden kandidaten voor Iraaks parlement

Verkiezingen kunnen keerpunt worden voor Irak...

Van onze buitenlandredactie

amsterdam Irak gaat zondag naar de stembus om een parlement te kiezen. De verkiezingen kunnen een keerpunt worden voor het land. Als de VS de belofte nakomen om alle Amerikaanse militairen voor eind 2011 terug te trekken, zal de nieuwe regering de eerste zijn die sinds de Amerikaanse invasie in 2003 een soeverein Irak bestuurt .

De Irakezen kunnen kiezen uit ruim 6.000 kandidaten, die dingen naar 325 parlementszetels. De parlementariërs op hun beurt stellen de regering samen. Aan de verkiezingen nemen vertegenwoordigers van politieke partijen, tribale coalities en individuele kandidaten deel. Van allen is nagegaan of zij banden hadden met de Baath-partij van Saddam Hussein. Ruim 500 kandidaten zijn van deelname uitgesloten.

Bij de vorige parlementsverkiezingen in december 2005 won een sjiitische coalitie met 58 procent; gevolgd door een soennitische coalitie (19 procent).

Nu zijn de belangrijkste spelers:

De coalitie Rechtsstaat. Een alliantie onder leiding van premier Al-Maliki, die zegt religieuze en tribale grenzen te overschrijden.

Iraakse Nationale Alliantie (INA). Overwegend sjiitische alliantie, die wordt gezien als voornaamste concurrent van Maliki.

Koerdische Alliantie. Coalitie die wordt gedomineerd door twee partijen uit Noord-Irak.

Iraakse Nationale Beweging. Alliantie van onder anderen de soennitische vicepresident Tariq al-Hashemi en de seculiere ex-premier Iyad Allawi.

Coalitie Eenheid van Irak. Een samenwerkingsverband van diverse politici, onder wie minister Jawad Bolani (Binnenlandse Zaken).

Stamleiders. Ze zijn invloedrijk, en politieke partijen dingen dan ook naar hun gunst.

Minderheden. Kleine minderheden zoals Turkmenen, christenen en Yazidi’s zoeken vaak aansluiting bij grotere partijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden