Duizenden Iraakse moslims demonstreren voor vierde week op rij tegen corruptie

In de Iraakse hoofdstad Bagdad demonstreerden vrijdag voor de vierde week op een rij duizenden sjiitische moslims tegen corruptie binnen de overheid. De actievoerders noemen de Groene Zone, een extra beveiligde wijk in het centrum van Bagdad waar veel overheidsinstanties zijn gevestigd, 'een bolwerk van corruptie'.

Volgelingen van Al Sadr demonstreren in Baghdad.Beeld ap

Volgens de demonstranten, die sinds eind februari elke vrijdag bijeenkomen, is de positie van de Iraakse premier Haider al Abadi 'in gevaar' als hij geen hervormingen doorvoert. Corruptie is een groot probleem in Irak, waar de economie bovendien zwaar is getroffen door lage olieprijzen en het gevecht tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Het protest laat echter vooral zien dat Al Abadi - zelf een sjiiet - niet alleen zijn handen vol heeft aan het bestrijden van IS, maar in het sektarische Irak inmiddels ook onder vuur ligt binnen zijn eigen religieuze kringen. Het volksverzet wordt namelijk aangejaagd door een van de invloedrijkste sjiitische geestelijken in Irak, militieleider Muqtada al Sadr.

Al Sadr (42) geldt binnen de Iraakse politiek al meer dan een decennium als een politieke onruststoker. De geestelijke, afkomstig uit een familie met veel politieke invloed in het midden-Oosten, is fel gekant is tegen westerse inmenging in Irak. Met zijn militieleger, dat tegenwoordig onder meer bestaat uit een vleugel die Compagnie van de Vrede heet, werd hij na de val van dictator Saddam Hoessein berucht door aanslagen op Amerikaanse soldaten. Later werd hij verdacht van grootschalige betrokkenheid bij sektarische moorden.

De laatste jaren vecht zijn militieleger, tegenwoordig Compagnie van de Vrede geheten, echter bijna zij aan zij mee met internationale troepen, bij acties tegen IS in Irak.

Zoals deze geestelijke nu Al Abadi zijn ultimatum geeft, zo gaf hij twee jaar geleden aan de vorige Iraakse premier, Nour al Maliki, ook al het signaal dat het beter was om zijn congé te nemen. Al Maliki - die op dat moment ook internationaal onder grote druk stond om af te treden- was prompt enkele maanden later vertrokken.

Verzet tegen Al Abadi

Sinds vier weken roept Al Sadr zijn volgelingen - grotendeels afkomstig uit een arme sjiitische volkswijk die niet toevallig Sadr City heet - op tot verzet tegen Al Abadi, wiens 'krediet bijna op' is tenzij hij nieuwe ministers benoemd. Aanvankelijk vonden de protesten plaats op het Tahrir- of Bevrijdingsplein, de symbolische plaats waar in Arabische landen vaker het einde van een regering is ingeluid.

Vrijdag was er een massale 'sit-in' aan de rand van de Groene Zone. Al Sadr hitste de menigte de afgelopen weken als vanouds op met anti-Amerikaanse leuzen. Ook waarschuwde hij de ambassades van Engeland en de Verenigde Staten, gelegen in de Groene Zone, dat zij niet veilig zullen zijn als de demonstranten hun kant op komen.

De autoriteiten waarschuwden van tevoren dat de demonstratie niet was toegestaan, maar grepen ook niet in. Zoals elke week, bedankte Al Sadr de politie en het leger achteraf voor 'hun medewerking'.

Als het aan de sjiitische geestelijke ligt, moet premier Al Abadi uiterlijk begin april het veld ruimen of zijn ministers ontslaan. Maar de man die in Irak door zijn veronderstelde betrokkenheid bij sektarische moorden te boek staat als 'engel des doods', roept niet op tot geweld. Wel dreigt hij de sit-in een volgende keer dagenlang te laten duren.

Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden