Duizenden IJslanders bekeren zich in twee weken tijd tot het Zuïsme

Duizenden inwoners van IJsland bekeren zich tot het Zuïsme, een eeuwenoude godsdienst uit Mesapotamië. Vorig jaar woonden er drie Zuïsten in IJsland, nu zijn dat er in twee weken tijd drieduizend geworden, meldt the Guardian. Het is daarmee de snelst groeiende religie van IJsland.

Redactie
IJslanders bij een kerstceremonie voor de Domkirkjan, Reykjavík Catherdal, in het centrum van Reykjavík. Beeld anp
IJslanders bij een kerstceremonie voor de Domkirkjan, Reykjavík Catherdal, in het centrum van Reykjavík.Beeld anp

IJslanders zijn niet opeens geloviger geworden. Ze worden lid van de kerk omdat de leiding van de Zuïstische kerk belooft de religiebelasting die IJslanders verplicht moeten betalen terug te geven. In IJsland moet iedereen, gelovig of niet, jaarlijks 'religieuze belasting' betalen. Dit geld wordt vervolgens door de staat in de kerk gestoken in de vorm van subsidie. Inwoners van IJsland betalen elk jaar 10.800 IJslandse Kronen aan 'religiebelasting', dat is zo'n 75 euro. Meer dan de helft van de IJslanders (55 procent) gaf in september aan vóór de afschaffing van dit systeem te zijn.

Het opkomende Zuïsme in IJsland is waarschijnlijk een tijdelijk verschijnsel. Op de website van de kerk staat dat de 'religieuze' organisatie ermee ophoudt zodra ze hun doel hebben bereikt en de overheid stopt met het innen van religieuze belasting. 'Kerk en staat moeten gescheiden blijven. Er moet op zijn minst een optie zijn om hier niet aan mee te doen. Bovendien hoort in een moderne samenleving de overheid niet bij te houden wie welk geloof aanhangt', vertelt Zuïst Svein Thorhallsson aan the Guardian.

De IJslandse regering lijkt voorlopig niet in te gaan op de eis. De organisatie wordt beschuldigd van fraude en belastingontduiking.

Zuïsme

Het zuïsme is sinds 2013 een officieel erkende godsdienst in IJsland, die zich baseert op de Sumerische religie. De Sumerische religie heeft haar eigen goden en is ontstaan uit de Mesopotamische mythologie, die weer gelijkenissen vertoont met het jodendom en christendom.

Officieel bestaat deze religie uit het zingen van Sumerische poëzie en het aanbidden van verschillende goden, maar het wordt nu dus vooral gebruikt als protest voor het afschaffen van religieuze belastingen.

Het vliegende spaghettimonster

Het gebruik van het Zuïsme in IJsland laat zich vergelijken met het geloof van 'Het vliegende spaghettimonster', dat in 2005 in de Amerikaanse staat Kansas werd opgericht om de onzinnigheid van creationistisch geïnspireerd onderwijs aan te tonen. De toen 24-jarige Amerikaanse natuurkundige Bobby Henderson beredeneerde dat als het belangrijk is dat kinderen meerdere zienswijzen onderwezen krijgen ook de theorie van het Vliegende Spaghettimonster niet mag ontbreken. Hij gebruikte als onderbouwing argumenten die creationisten ook hebben aangedragen voor hun theorie over de schepping van de aarde.

Het vliegend spaghettimonster is de god van de pastafari. Deze godheid wordt afgebeeld als een hoop spaghetti met gehaktballen en een paar ogen. De kerk gewijd aan dit monster zet zich in voor de gelijkheid van alle burgers in een land. De leer van de pastafari staat geschreven in het evangelie van het vliegend spaghettimonster. De religie was bedacht met het doel de overheid tot inzicht te laten komen, net als nu gedaan wordt door de Zuïsten in IJsland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden