Duizenden hoeven door fout inburgeringsexamen niet te doen, Dijkhoff zegt sorry

Door een fout bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zijn 2 tot 3 duizend vreemdelingen ten onrechte vrijgesteld van het verplichte inburgeringsexamen. Ook kregen zij een sterker verblijfsrecht dan waarop zij aanspraak mochten maken. Nieuwe regels die sinds 1 januari 2015 van kracht zijn, blijken door de IND in deze gevallen niet te zijn toegepast.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff informeerde donderdag de Kamer over de fout. Beeld null
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff informeerde donderdag de Kamer over de fout.

Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Veiligheid en Justitie) vandaag in een excuusbrief aan de Tweede Kamer. 'Met deze brief informeer ik uw Kamer over een geconstateerde fout', schrijft Dijkhoff.

Per 1 januari 2015 zijn de vereisten voor vrijstelling van het behalen van het inburgeringsexamen verzwaard. Die vrijstelling is ongeveer 9 duizend keer verleend, maar uit een steekproef blijkt dat dit 'in circa 2 à 3 duizend zaken' niet had gemoeten omdat nog volgens de oude regels is getoetst. 'De reeds verleende verblijfsvergunningen kunnen vanwege het rechtszekerheidsbeginsel niet worden ingetrokken', aldus Dijkhoff.

Inmiddels zijn de aanvraagformulieren met vrijstellingsgronden aangepast en hebben de IND-medewerkers hierover een schriftelijke instructie gekregen. Bijzondere persoonlijke omstandigheden, zoals ernstige medische problemen, kunnen een vrijstellingsgrond zijn. Het niet-afleggen van het inburgeringsexamen, zonder geldige reden, kan een grond voor weigering van een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd zijn.

De PVV heeft onmiddellijk Kamervragen gesteld over de 'cadeautjes' van de staatssecretaris. Dijkhoff zegt de gang van zaken te betreuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden