Duizenden hebben geen besef van hiv-besmetting

AMSTERDAM (ANP) - Naar schatting ruim 11.000 mensen in Nederland worden niet behandeld voor hun besmetting met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Waarschijnlijk is ongeveer drie vijfde van hen zich er niet van bewust geïnfecteerd te zijn.

Dat staat in het rapport De Staat van HIV/Aids in Nederland van de Stichting HIV Monitoring. Volgens directeur Frank de Wolf heeft Nederland de hiv-epidemie niet onder controle. Het afgelopen jaar zijn er 1200 met hiv besmette mensen bijgekomen. Die stijging komt vooral doordat meer homoseksuele mannen onveilig vrijen. Het aantal heteroseksuelen onder de besmette personen blijft onverminderd hoog. Zij vormen ruim een derde van de totale populatie.

De stichting schat dat er ongeveer 18.500 mensen tussen 15 en 50 jaar in Nederland zijn die met hiv zijn geïnfecteerd. Van hen worden er 7000 in een van de 24 hiv-behandelcentra gevolgd. Vier vijfde van die groep is man. Uit het rapport blijkt dat homoseksuele mannen die niet beseffen besmet te zijn, verantwoordelijk zijn voor ongeveer 90 procent van alle nieuwe infecties onder homoseksuelen.

De stichting beveelt daarom de autoriteiten aan vooral mannen van middelbare leeftijd ervan te blijven doordringen dat ze veilig moeten vrijen. Als het risicogedrag na de introductie van een anti-hiv-behandeling in 1996 niet was toegenomen, zou de epidemie onder homoseksuele mannen door die behandeling waarschijnlijk tot staan zijn gebracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden