NieuwsIntensive cares

Duizenden extra verpleegkundigen nodig voor uitbreiding ic

Om de capaciteit van de intensive cares in Nederlandse ziekenhuizen vanwege de coronapandemie uit te breiden tot 1700 plaatsen, zijn duizenden extra verpleegkundigen nodig. Zeker als de gewone zorg ook moet doorgaan. Dat meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), dat in opdracht van minister Martin van Rijn (Medische Zorg) heeft onderzocht wat daarvoor moet gebeuren. 

In het Rotterdam Maasstad Ziekenhuis wordt een nieuwe IC afdeling opgezet voor patiënten die niet besmet zijn met het coronavirus.Beeld Arie Kievit

Het netwerk noemt het ‘heel ambitieus’ om al dit najaar 1350 ic-bedden structureel beschikbaar te hebben en bij een eventuele volgende golf van besmettingen snel uit te breiden naar 1700 bedden.

‘Voor de korte termijn is het vanuit het perspectief van opleiden niet haalbaar om bij een tweede piek de reguliere zorg 100 procent te laten doorgaan; dat zal dan gemiddeld 80 procent zijn’, constateert het LNAZ.

De gewone ic-capaciteit bedroeg voor de uitbraak 1150 bedden. Om voorbereid te zijn op een tweede golf, moet dat aantal snel omhoog. Op korte termijn lukt dat alleen met kunst- en vliegwerk, want de opleiding tot ic-verpleegkundige duurt 18 maanden.

Instroom

De afgelopen jaren werden al te weinig van deze specialisten opgeleid om het totale aantal op peil te houden. Het LNAZ becijfert dat jaarlijks 800 tot 1000 ic-verpleegkundigen moeten instromen. In 2017 begonnen er slechts 405 op de ic’s. De instroom zal dus fors omhoog moeten en daarvoor moeten creatieve oplossingen worden bedacht.

Ervan uitgaande dat iedere ic-verpleegkundige zorgt voor twee patiënten, zouden 1415 extra ic-verpleegkundigen nodig zijn om tot 1700 bedden te komen. Als het inderdaad zo druk wordt met coronapatiënten, stromen ook verpleegafdelingen vol. Daar zouden dan 2453 verpleegkundigen meer nodig zijn om alle reguliere zorg ook doorgang te laten vinden. Die aantallen kunnen niet op korte termijn worden gehaald.

Om snel de capaciteit te kunnen verhogen, moeten ic-verpleegkundigen verantwoordelijk worden voor een groter aantal patiënten, aldus de opstellers van het rapport. Ze moeten dan ondersteuning krijgen van andere verpleegkundigen. Dat moet eigenlijk niet langer dan een maand duren, aldus het LNAZ. Ondersteuners moeten zo snel mogelijk, nog voor 1 oktober, worden opgeleid. Het netwerk stelt verder onder meer voor om de contracturen van deeltijdmedewerkers uit te breiden.

Een belangrijke aanbeveling aan de overheid is om snel een ‘landelijk dekkend systeem’ op te tuigen voor het vroeg signaleren van het aantal besmettingen en patiënten.

Voor crisissituaties zijn afspraken gemaakt met Duitsland. ‘Alleen al in Noordrijn-Westfalen zijn 300 ziekenhuizen bereid om hulp te bieden’, schrijft het LNAZ. Het is niet exact duidelijk hoeveel patiënten daar op de ic terecht kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden