Duizenden extra agenten naar Parijse probleemwijken

Vrijdagavond zijn 4000 extra agenten gedirigeerd naar probleemwijken in de hoofdstad Parijs. Ze moeten samen met lokale agenten de rust en stabiliteit waarborgen en gewone burgers beschermen...

ANP/AFP

De maatregel komt op de dag af een jaar nadat in voorsteden van Parijs ernstige onlusten uitbraken. In drie weken tijd gingen meer dan 10.000 auto's in vlammen op en driehonderd gebouwen werden bestookt met brandbommen.

Sarkozy had de politie eerder al opgedragen maximale alertheid te hebben in de gebieden waar hernieuwd rellen kunnen uitbreken. Donderdag werd een aantal bussen in brand gestoken. Volgens Sarkozy zullen alle busroutes door probleemwijken extra worden beveiligd.

Dat kon echter niet voorkomen dat twee bewapende mannen vrijdag in de noordelijke voorstad Seine-Saint-Denis van Parijs een bus in brand staken. Later op de avond ging in Blanc-Mesnil nog een bus in vlammen op.

In de Parijse voorstad Clichy-sous-Bois hielden honderden mensen vrijdagochtend een stille mars ter nagedachtenis aan de twee jongens van wie de dood vorig jaar aanleiding was voor de rellen. De twee werden geëlektrocuteerd toen ze zich wilden verbergen voor de politie. Bij de oude school van de slachtoffers werd een monument onthuld.

Na de onlusten van vorig jaar beloofde de Franse regering de armoede en uitzichtloosheid in de buitenwijken van veel grote steden aan te pakken. Sindsdien zijn honderden miljoenen gepompt in projecten om de kansen op de arbeidsmarkt van jongeren van met name Arabische en Noord-Afrikaanse komaf te verbeteren.

Veel bewoners van de zogeheten banlieues zijn echter verre van tevreden over het armoedebeleid van de regering. In veel achterstandswijken ligt de werkloosheid nog altijd tussen de 30 en 40 procent. De politie en burgemeesters van grote steden waarschuwen al geruime tijd dat de omstandigheden die tot het geweld van vorig jaar leidden, nauwelijks zijn veranderd.

Een bus in Parijse voorstad Blanc Mesnil is vrijdagavond in vlammen opgegaan. Eerder op de avond hebben twee gewapende mannen in de noordelijke voorstad Seine-Saint-Denis ook een bus in brand gestoken. (AP) Beeld
Een bus in Parijse voorstad Blanc Mesnil is vrijdagavond in vlammen opgegaan. Eerder op de avond hebben twee gewapende mannen in de noordelijke voorstad Seine-Saint-Denis ook een bus in brand gestoken. (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden