Duizenden Duitsers protesteren in Berlijn tegen terrorisme

Duizenden Duitsers zijn vanavond in Berlijn bijeengekomen bij de Brandenburger Tor voor een wake voor tolerantie en vrijheid van meningsuiting en godsdienst. De bijeenkomst, gericht tegen islamitische terreur en onder het motto 'Samen staan, gezicht laten zien', is georganiseerd door de Centrale Moslimraad in Duitsland en de Turkse gemeenschap in Berlijn.

Redactie
De wake in Berlijn is georganiseerd door islamitische organisaties in Duitsland. Beeld afp
De wake in Berlijn is georganiseerd door islamitische organisaties in Duitsland.Beeld afp

Onder anderen bondskanselier Merkel, president Gauck en andere prominente politici waren bij de beroemde poort in het centrum van de stad. De voorzitter van de moslimraad, Aiman Mazyek, uitte scherpe kritiek op moslimterroristen en -extremisten, met name in Parijs.

'Ze hebben de grootse godslastering begaan', zei hij onder andere. 'Zij hebben de islam verraden. Wij zullen niet toelaten dat onze gemeenschap uiteengereten wordt door terroristen. Wij allen zijn Duitsland.' Met dat laatste verwees hij naar de protestzin Je suis Charlie die na de terreur in Parijs gemeengoed werd.

Voorafgaand aan de bijeenkomst werd een krans gelegd bij de Franse ambassade ter herdenking van de slachtoffers van de terreurdaden in Parijs. De wake zelf begon met een moslimgebed. In heel Duitsland gingen maandagavond ook al naar schatting 100.000 mensen de straat op in reactie op de aanslagen in Parijs en om te demonstreren tegen de antimoslimbeweging Pegida.

De voorzitter van de Centrale Raad voor moslims, Aiman Mazyek, samen met bondskanselier Merkel. Beeld afp
De voorzitter van de Centrale Raad voor moslims, Aiman Mazyek, samen met bondskanselier Merkel.Beeld afp

Kwetsbaar

De vicevoorzitter van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, Abraham Lehrer, riep moslims op tegen het terrorisme te strijden. 'De islamisten willen onze vrije westerse democratieën treffen en ze willen de Joden vernietigen', aldus Lehrer. De raad wijst het fel af om alle moslims te verdenken of hun religie denigrerend te behandelen, zei hij.

President Gauck noemde de terreur in Parijs een aanslag op het vrije woord en de pluriforme gemeenschap. 'De aanslagen hebben laten zien hoe kwetsbaar onze open gemeenschap is. Maar ze hebben er ook voor gezorgd dat we ons opnieuw bezinnen. De terroristen willen ons uiteendrijven. Ze hebben het tegendeel bereikt', aldus Gauck. 'Wij zijn samengekomen uit solidariteit. Wij zijn hier om te benadrukken wat eenheid, en recht en vrijheid voor ons betekenen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden