Duizenden doden in Mexicaanse drugsoorlog

Het aantal doden in de Mexicaanse drugsoorlog blijft razendsnel stijgen. Dit jaar zijn al meer dan vierduizend mensen om het leven gekomen, bijna 70 procent meer dan in dezelfde periode van 2008.

Cees Zoon

De meeste slachtoffers zijn leden van de rivaliserende kartels die elkaar de hegemonie over het transport van drugs naar de Verenigde Staten betwisten. Maar het geweld heeft dit jaar inmiddels bijna duizend politiemensen en 120 soldaten het leven gekost. De afgelopen maand juli liet een gemiddelde van 22 doden per dag zien.

De Mexicaanse president Felipe Calderón verklaarde kort na zijn aantreden drie jaar geleden de oorlog aan de kartels, en stuurde massaal het leger de straat op. Meer dan 50 duizend soldaten en eenzelfde aantal federale politiemensen zijn ingezet tegen de privélegers van de machtige drugsorganisaties. Vanaf dat moment zijn er al meer dan 13 duizend doden gevallen.

Vrouwen en kinderen
Het hardst gaat het toe in de noordelijke en noordoostelijke staten Chihuahua, Durango, Sinaloa en Michoacán, maar de strijd heeft zich als een olievlek verbreid over heel Mexico. De kartels hanteren ook steeds bloederiger methodes. De meeste slachtoffers zijn uitgebreid gemarteld voor zij met een genadeschot worden afgemaakt, velen zijn onthoofd of in stukken gehakt.

Bovendien worden ook vaker vrouwen en kinderen vermoord en zelfs hele gezinnen uitgeroeid. Vorige week werd het huis van een politiechef in Veracruz aangevallen door een commando: de politieman en zijn vrouw werden doodgeschoten en het huis werd in brand gestoken, waarbij de vier kinderen van het echtpaar omkwamen.

In de kerk gearresteerd
Tijdens een spectaculaire actie arresteerde de federale politie zaterdagavond Miguel Angel Beraza, een van de kopstukken van het kartel De Familie.

Beraza werd met 33 anderen tijdens een mis in het stadje Apatzingán opgepakt. Meer dan 200 agenten omsingelden de kerk, gesteund door pantserwagens en helikopters, en haalden de verdachten een voor een naar buiten. De Familie is een afscheiding van het Golfkartel en maakt sinds twee jaar de dienst uit in de staat Michoacán. Enkele weken geleden begon de groep een grootscheeps offensief tegen leger en politie, met aanvallen in acht steden tegelijk.


Grotere kaart weergeven]]>

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden