Nieuws

Duizenden deelnemers bij mars tegen abortus in Washington

Duizenden tegenstanders van abortus hebben in Washington meegelopen in de jaarlijkse ‘March for Life’. Het was de vijftigste keer dat de anti-abortusmanifestatie werd gehouden en voor het eerst sinds het Hooggerechtshof vorig jaar het sinds 1973 geldende landelijke recht op geboortebeperking annuleerde.

Redactie
Anti-abortusbetogers vrijdag in Washington bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. Beeld AP
Anti-abortusbetogers vrijdag in Washington bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.Beeld AP

Door het ongedaan maken van dat landelijke recht, dat was vastgelegd in de uitspraak in de rechtszaak Roe vs. Wade, mogen staten weer zelf beslissen over hun abortuswetgeving. Twaalf staten hebben sindsdien abortus bijna volledig verboden.

De activisten die vrijdag meededen aan de March for Life in de Amerikaanse hoofdstad willen dat andere staten dit voorbeeld volgen. ‘We zijn er nog niet’, zei Jeanne Mancini, de voorzitter van de organisatie die de mars organiseerde. ‘We blijven lopen totdat abortus ondenkbaar is.’

Ook de nieuwe Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy sprak zijn steun uit aan de anti-abortusbeweging, in een verklaring waarin hij beloofde dat de nieuwe Republikeinse meerderheid in het Huis aan de kant zal staan van de tegenstanders van abortus. ‘Terwijl anderen hun stem verheffen in woede en haat, verdedigen jullie met gebeden, welwillendheid, kameraadschap, mededogen en toewijding de meest weerloze mensen in dit land’, aldus McCarthy.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden