Duizenden damherten mogen worden afgeschoten

Boswachters mogen in de komende jaren duizenden damherten afschieten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dat heeft de rechter donderdag bepaald in een kort geding tegen de provincie Noord-Holland, dat was aangespannen door de stichting Faunabescherming.

Beeld anp

De provincie gaf eerder toestemming om het jachtverbod op de dieren te ontheffen. De faunabescherming probeerde dit besluit via de rechter op te schorten. Het is de bedoeling dat er over een periode van enkele jaren vijfduizend herten worden afgeschoten. Van de rechter mag het afschieten per direct beginnen.

Damherten veroorzaken veel overlast in het duingebied tussen IJmuiden tot Den Haag, dat grotendeels uit de Amsterdamse Waterleidingsduinen bestaat. De dieren zorgen onder meer voor verkeersongevallen en beschadigen landbouwgrond, tuinen en begraafplaatsen. Ook het aantal plantensoorten neemt af, doordat de herten grazen.

In de Amsterdamse Waterleidingsduinen wint Waternet het drinkwater voor Amsterdam. Momenteel groeit de populatie van damherten in het gebied hard. Er leven nu ruim 3800 damherten. In 2010 waren dat er nog ruim 1200. Over vijf jaar moet het aantal herten zijn teruggebracht tot ongeveer 1000.

Sinds 2011 worden er maatregelen genomen om de hertenpopulatie te beheersen, maar volgens de provincie hebben de plaatsing van wildroosters, rasters en hekken niet het beoogde effect gehad. Daar is de rechter het mee eens.

Dierenleven

'Volgens de rechter was het echter niet aan hem om een oordeel over de rapporten te geven', zo reageert de Faunabescherming tegenover persbureau ANP. 'Hij was ook van mening dat er toch genoeg herten zijn, blijkbaar telt voor hem een dierenleven niet. Dit is heel beroerd voor de damherten.'

De zaak wordt deze zomer nog wel inhoudelijk behandeld. 'Maar voor die tijd zullen er al heel wat afgeschoten zijn, want we hebben begrepen dat ze staan te popelen om te beginnen.'

Lees ook:

Achteraf kun je zeggen dat de damherten destijds direct verwijderd hadden moeten worden uit de duinen. Achter de aanwezigheid van damherten zit geen enkele gedachte. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.