Duizenden burgers schuifelden langzaam voorbij

New York, 24 november 1963

12.27 uur. Lee Harvey Oswald (Kennedy's moordenaar, red.) is doodgeschoten door een man met een zwarte hoed. Kortademig deelt de CBS-verslaggever de gebeurtenissen in Dallas mee. Ik heb besloten naar Washington te gaan.

Eastern Airlines Shuttle. 'When Caesar was stabbed to death in the Senate, Anthony was only a few yards away; and to this day no one know wether he knew of the plot.' Het toestel zit vol met mensen die naar de begrafenis gaan, vele UNO-functionarissen en de premier van Jordanië.

18.15 uur, Roger Smith Hotel. Op televisie wordt getoond hoe J.F.K.'s kist in de Capitol Rotunda wordt opgebaard. Jacqueline Kennedy, met Caroline aan de hand, heeft zojuist geknield aan de baar en ze kuste de kist van haar man. Het is allemaal zeer aangrijpend.

Nam een taxi naar het Congresgebouw en kon op mijn internationale perskaart meteen naar binnen. De politiemannen waren nerveus. Ik stond in de Rotunda waar J.F.K. was opgebaard. Duizenden burgers schuifelden langzaam voorbij. Iedereen was zeer aangedaan. Ik zag vele ongelovige blikken van vrouwen met kinderen aan de hand, die naar de kist keken alsof ze het nog altijd niet geloofden. Ik ben naar de Roger Smith teruggelopen. Er stond een koude wind. Voor de ingang van het Witte Huis stond een verhuiswagen en men was reeds begonnen met het inladen van privé-bezittingen van de Kennedy's.

Willem Oltmans (1925-2004), journalist en commentator. Fragment uit Memoires 1963-1964. De Papieren Tijger; 2000.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden