Duizenden bezwaren bij politie om nieuwe baan

Ruim een derde van de ongeveer 65 duizend politiemensen heeft bedenkingen ingediend over de toewijzing van hun nieuw toebedeelde functie. Die nieuwe functies krijgt iedereen vanwege de grote reorganisatie van de politie die aan de gang is, de omvorming naar een Nationale Politie.

Een demonstrant in discussie met een politie agent tijdens de Sinterklaasintocht in Amsterdam. Beeld anp
Een demonstrant in discussie met een politie agent tijdens de Sinterklaasintocht in Amsterdam.Beeld anp

25 duizend politiemedewerkers hebben hun bezwaar aangegeven. Ruim 9 duizend van hen zijn een geschilprocedure begonnen en er lopen op dit moment 2600 rechtszaken.

Dit bleek vandaag bij de bestuursrechter in Amsterdam. Daar vechten acht agenten hun nieuwe plaatsing aan.

Vorige week zei Jannine van den Berg, lid van de korpsleiding, dat de grootste problemen bij de ondersteuning binnen de politie liggen. Ongeveer de helft van de ondersteuning wordt vanuit het hele land ondergebracht op drie locaties: Rotterdam, Zwolle en Eindhoven. 'Dat is ingrijpend.'

Een van de acht bezwaarmakers is docent Integrale Beroepsvaardigheids Training (IBT), training die cruciaal is voor alle dienders. De docent vertelt dat hij en zijn collega's niet meer in de praktijk mogen werken. 'En dat moet wel. Als docent moet je de ontwikkelingen op straat meekrijgen en oplossingen vinden', legt hij uit.

De docent zegt ook dat de leidinggevende van zijn IBT-afdeling in Amsterdam de situatie 'onwenselijk' vindt. Dat is ook doorgegeven aan de politietop. 'Deze fout wordt gezien, maar daar wordt de komende jaren nog niets aan gedaan. Dat doet pijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden