Duizenden afgestudeerden hebben schuld van ruim halve ton

Ruim 15.000 ex-studenten kampen op dit moment met een studieschuld van 50.000 euro of meer. En door het in september ingevoerde nieuwe leenstelsel zal het aantal mensen met een torenhoge studieschuld hoogstwaarschijnlijk alleen maar toenemen. Dat blijkt uit berekeningen van RTL Nieuws op basis van cijfers van DUO.

Jongerenorganisatie ROOD van de SP voert actie op Het Plein in Den Haag tegen de vervanging van de studiefinanciering door een leenstelsel.Beeld anp

Uit cijfers die RTL Nieuws opvroeg bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (de voormalige IB-Groep) blijkt dat ruim 15.000 ex-studenten een nog openstaande schuld van 50.000 euro of meer hebben. Zij volgden uiteenlopende studies, van psychologie tot werktuigbouwkunde en van Pabo tot kunstgeschiedenis. Bijna 100 mensen hebben meer dan 100.000 euro schuld.

Het aantal mensen met schulden zal de komende jaren alleen maar toenemen door de invoering van het nieuwe studieleenstel. De basisbeurs is omgezet naar een lening. Het Centraal Planbureau schat in dat de gemiddelde studieschuld als gevolg hiervan met 6000 tot 9000 euro zal toenemen.

Appeltje voor de dorst

Studenten lenen massaal om na de studie geld achter de hand te hebben. Een deel spaart zelfs om een huis te kunnen kopen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud, het bureau dat adviseert over de financiën van huishoudens.

Door het wegvallen van de basisbeurs sinds 1 september 2015 zijn studenten nog meer gaan lenen. Voor studenten is geld lenen heel goedkoop. Bij DUO, de overheidsdienst die de studiefinanciering en dus ook de studieleningen regelt, betalen ze een rente van 0,12 procent. Wie dat geleende geld op een spaarrekening zet, kan zelfs in deze tijd met lage rentes 1,3 procent krijgen, en verdient er dus per saldo aan.

Uit de enquete van Nibud blijkt dat eenderde van de studenten doelbewust meer leent dan ze tijdens hun studie nodig denken te hebben. Een op de tien studenten heeft met dat geld zelfs een heel concreet doel op het oog: na de studie willen ze een huis kopen. Dan hebben ze alvast een kapitaaltje dat ze kunnen inbrengen als 'eigen geld', en waarover ze aanzienlijk minder rente hoeven te betalen dan wanneer ze een hypotheek zouden nemen.

Lees ook: VVD en PvdA: laat student per vak collegegeld betalen

Studenten moeten niet alleen voor een heel jaar collegegeld kunnen betalen, maar ook per vak, aldus de VVD en PVDA

Lees ook: Politiek vreest tweedeling in het onderwijs

Een groot deel van de Tweede Kamer maakt zich zorgen over de tweedeling in het onderwijs. Het onderscheid tussen kinderen van hoog- en laagopgeleiden komt steeds terug in het debat over de onderwijsbegroting.

Studeren te duur

Er zijn het afgelopen jaar 6.400 studenten minder begonnen aan een hbo-opleiding, een daling van 6,6 procent. Dat is te wijten aan het studieleenstelsel, menen studentenorganisaties. Voor sommige jongeren is het nu te duur geworden om door te leren.

De daling van het aantal hbo-studenten is een trendbreuk. Jarenlang groeiden de hogescholen. Het is het tweede jaar op een rij dat minder eerstejaars aan een hbo-opleiding beginnen. In 2014 werd dit nog veroorzaakt doordat er minder buitenlandse studenten naar Nederland kwamen.

Studenten zien hun gelijk bevestigd in de dalende instroom. 'Onze angst dat het leenstelsel de toegankelijkheid van het onderwijs in gevaar brengt, lijkt nu waarheid te worden', zei Sara Spano, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, eerder tegen de Volkskrant. Het Interstedelijk Studenten Overleg denkt dat 'de drempel om te gaan studeren te hoog wordt voor kwetsbare groepen studenten'.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden