Duizend calorieën kosten in Engeland een dikke drie euro

Gezond eten is duurder dan ongezond eten. Britse onderzoekers hebben in hun land het prijsverschil uitgerekend. En dat blijkt heel groot.

Gerard Reijn
Man met overgewicht. Beeld afp
Man met overgewicht.Beeld afp

Duizend kilocalorieën zijn in een ongezond dieet in het Verenigd Koninkrijk al te koop voor gemiddeld 2,50 pond (3,18 euro). Wie evenveel calorieën wil maar alleen gezonde producten koopt, is drie keer zo veel kwijt: 7,49 pond, dat is omgerekend 9,51 euro.

Dat is ernstig omdat prijs belangrijk is bij de keuze in de supermarkt. Van de Britten vindt 39 procent de prijs zelfs het allerbelangrijkste; gezondheid is maar voor 9 procent het belangrijkste.

En 91 procent van de Britten heeft prijs in zijn topvijf van aankoopmotieven staan; gezondheid haalt slechts bij 49 procent de topvijf.

Kortom: of mensen gezond eten, wordt vooral bepaald door de prijs. Dat, schrijven onderzoeker Nicholas Jones en zijn drie collega's in een op de wetenschappelijke site Plos One gepubliceerd artikel, kan gevolgen krijgen voor de voedselzekerheid van mensen.

Voedselkwaliteit

Jones en de zijnen hebben voor hun onderzoek gebruikgemaakt van de prijsindexcijfers van het Britse bureau voor statistiek. Om te bepalen of ze een voedingsmiddel moesten indelen bij de gezonde dan wel bij de minder gezonde, baseerden ze zich op een indeling van de Food Standards Agency, een overheidsdienst die de voedselkwaliteit onderzoekt. Het model werd in een iets andere vorm gebruikt om te bepalen of voor een bepaald voedingsmiddel reclame mocht worden gemaakt die zich specifiek op kinderen richtte.

De auteurs schrijven ook dat de prijsverschillen tussen gezond en ongezond voedsel de afgelopen twaalf jaar steeds verder zijn opgelopen. Daarover luiden ze de alarmklok: gezond voedsel wordt voor steeds meer Britten te duur.

Maar uit hun eigen gegevens blijkt een ander patroon. In ponden gerekend wordt het gat tussen het gezonde dieet en het ongezonde inderdaad steeds groter, zoals te zien in bijgaande grafiek. 'Gezonder voedsel' werd sinds 2002 33 procent duurder; het 'ongezondere voedsel' 41 procent duurder. In diezelfde periode werd het pond echter door inflatie 25 procent minder waard. Met andere woorden: in reële prijzen werd het gezondere voedsel 8 procent duurder; het ongezonder 19 procent.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Goedkopere ijsjes

In Nederland zou dat wel eens anders kunnen liggen. Uit de databank van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat veel voedingsmiddelen die als gezond te boek staan, procentueel veel harder in prijs stegen dan ongezonde producten. Zo werden suiker, ijsjes, snoepgoed en sausjes in twaalf jaar zelfs goedkoper. Brood, fruit en (diepvries)vis werden meer dan 20 procent duurder. De inflatie bedroeg 24 procent.

Toch denkt het Voedingscentrum, voorlichtingsbureau voor gezond eten, dat de prijs van gezond eten in Nederland geen probleem is. Een woordvoerder wijst erop dat een afgewogen redelijk gezond dieet, waarin ook een glas frisdrank per dag zit, niet meer dan 5,62 euro kost (voor vrouwen; mannen eten meer en zijn 6,09 euro kwijt). Het Nibud rekende zelfs uit dat het voor minder dan 5 euro per dag kan. Bovendien, stelt het Voedingscentrum, geven we relatief steeds minder uit aan voedsel. In 1960 ging 30 procent van het gemiddelde huishoudbudget op aan voedsel, in 2011 nog 11 procent.

Maar die trend is sinds 2005 omgekeerd; sindsdien groeit het beslag van voeding op het huishoudbudget weer gestaag, zo schreef de Volkskrant onlangs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden