Duizelingwekkende Griekse bezuinigingen: een overzicht

Griekenland moet in ruil voor nieuwe steun uit Europa nog meer bezuinigen, terwijl de rek er volgens velen in het land al uit is. Een overzicht van maatregelen die aangekondigd zijn en deels al zijn ingevoerd onder druk van schuldeisers.

Protesten tegen bezuinigingen voor het Parlementsgebouw in Athene, dit weekend.Beeld getty

Overheidsbezuinigingen
Te beginnen bij de overheidsuitgaven zelf. De Griekse overheid verkoopt staatsbezittingen als havens, luchthavens, spoorwegen, waterbedrijven, elektriciteitsbedrijven, het gokmonopolie, land en wegen, mijnbouwrechten, openbaar vervoer, telecombedrijven, aandelen in staatsbanken en raffinaderijen voor een totale waarde van 50 miljard euro. Daarbij wordt er bezuinigd op onderwijs door 1976 scholen te sluiten of te laten fuseren, en krijgen lokale overheden minder subsidies.

De overheid voert in totaal 9,55 miljard euro aan directe bezuinigingen door, waaronder 300 miljoen subsidies aan pensioenfondsen die worden geschrapt, 850 miljoen minder overheidsinvesteringen in infrastructuur, 1,2 miljard op de defensiebegroting, 2,1 miljard bezuinigingen op de gezondheidszorg en 5,1 miljard op de sociale zekerheid.

Pensioenen
Op de pensioenen wordt bezuinigd door de pensioenleeftijd te verhogen naar 65 jaar, en deze te koppelen aan de levensverwachting. Alle ambtenarenpensioenen worden bevroren, de aanvullende pensioenen worden met 15 procent gekort. Er wordt een solidariteitsheffing van 3 tot 10 procent op pensioenen boven de 1400 euro per maand ingevoerd, en een korting van 10 tot 20 procent op pensioenen van alle gepensioneerden onder de 60 jaar. Het pensioen bedraagt nog 65 procent van het eindloon in plaats van 96 procent.

Lonen
Het minimumloon wordt verlaagd van 877 euro per maand naar 700 euro per maand. Voor jongeren onder de 25 wordt het minimumloon nog lager. De ambtenarensalarissen worden met 15 tot 20 procent verlaagd, de overurenbetaling aan ambtenaren daalt met 30 procent, de lonen van werknemers van staatsbedrijven worden met 30 procent verlaagd. Voor de overheid geldt een vacaturestop, en 30.000 ambtenaren worden op non-actief gesteld. Zij krijgen 40 procent minder loon, en na een jaar worden ze ontslagen. Voor eind 2012 moeten 15.000 ambtenaren zijn ontslagen. Wat het bedrijfsleven betreft: ook daar worden de lonen bevroren, en het ontslagrecht wordt versoepeld.

Verder worden de financiële privileges voor leden van het Griekse leger en de veiligheidsdiensten afgeschaft, en worden ongeveer 140 'gesloten' beroepen als tandarts, notaris, advocaat en vrachtwagenchauffeur geliberaliseerd.

Belastingen
De belastingvrije voet gaat omlaag, van 12.000 euro naar 5.000 euro. Er wordt een belasting ingevoerd op luxegoederen als jachten, vakantiehuizen en dure auto's. Alle btw-tarieven worden verhoogd, de accijnzen op brandstof, tabak en alcohol worden met eenderde verhoogd. Ook komt er een eenmalige 'solidariteitsheffing' van 1 tot 5 procent op het bruto-inkomen van huishoudens. De vennootschapsbelasting wordt verhoogd voor bedrijven met een jaarwinst hoger dan 100.000 euro, en er komt een belasting op commerciële activiteiten van kerkgenootschappen. De drempel voor belasting op onroerend goed wordt verlaagd van 400.000 naar 200.000 euro. En het wordt duurder om met het openbaar vervoer te reizen: de tarieven gaan met 25 procent omhoog.

Beeld epa
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden