Duiven mogen weer buiten fladderen

RIJSWIJK (ANP) - Sier- en postduiven, die de afgelopen weken verplicht opgehokt waren, mogen weer buiten hun vleugels uitslaan. Minister Veerman (Landbouw) voert de versoepeling van de afschermplicht door, omdat deze groep vogels nauwelijks een rol bij de verspreiding van het vogelgriepvirus speelt.

Wedstrijden met duiven blijven evenals beurzen en tentoonstellingen van alle duiven in het kader van de dreigende vogelgriep wel verboden.

Dat de duiven vanaf woensdag weer wat mogen fladderen rond het hok is volgens de duivenhouders de redding voor de kuikens van dit voorjaar. De opgehokte jonge duiven zouden anders door de vogelgriepmaatregel de unieke kans op hun eerste belangrijke verkenningsvluchten rond de duiventil mislopen.

Vaccinatie

Boeren met buitenscharrelende legkippen, die nu opgehokt zijn, zijn niet gebaat bij een snelle vaccinatie van de dieren tegen de vogelgriep. In een brief hebben verscheidene pluimveeorganisaties hun leden opgeroepen te wachten met het inenten, verklaarde voorzitter J. Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) woensdag.

De reden voor de oproep is dat afnemers van de vrije uitloop- en biologische eieren hebben aangegeven de eieren van gevaccineerde kippen niet te kopen. Rond 70 procent van de Nederlandse 'buiteneieren' gaat naar Duitsland. Maar juist de belangrijke klanten daar zeggen dat ze de producten van gevaccineerd pluimvee niet hoeven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden