DUITSLAND

In de Martin Gropius Bau de tentoonstelling Deutschlandbilder, Kunst aus einem geteilten Land. Kunstenaars die wonen en werken in Duitsland geven hun visie op het huidige, verenigde Duitsland....

Berlijn

In de Alte Nationalgalerie tot en met 26 oktober een overzicht van Max Liebermann.

Bremen

Produkt: Kunst, wo bleibt das Original, deze expositie in het Neues Museum Weserburg, Teerhof 20, stelt zich de vraag hoe serieproduktie zich verhoudt met authenticiteit. Van 28 september tot 30 november een tentoonstelling over het conflict tussen unica en lopende band-werk.

Bonn

Global Interior Project is een tentoonstelling van Masaki Fujihata, waarvoor achttien ruimtes van de Kunst- und Ausstellungshalle zijn ingericht als virtuele ontmoetingspunten. Tot en met 2 november.

Düsseldorf

In Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen de tentoonstelling Max Beckmann - Die Nacht. Tot en met 30 november.

Bij galerie Konrad Fischer nieuw werk van Thomas Schütte, van 27 september t/m 15 november.

Essen

Breughel - Brueghel. Vlaamse schilderkunst in de 16de eeuw, Traditie en Vooruitgang, in Villa Hügel is een overzicht van Pieter Breughel de Jonge (1564-1637) en Jan Brueghel de Oude (1568-1625), zoons van Pieter Bruegel de Oude (t/m 16 november).

Frankfurt

De Duitse kunstenaar Hans Hofmann was in de jaren twintig oprichter van kunstacademies in München en in New York. Scholen waar de theorieën van het modernisme hoog in het vaandel stonden, maar waar ook ruimte was voor artistieke vrijheid. Pas in de jaren vijftig ontwikkelde hij een eigen stijl, waarmee hij Amerikaanse expressionisten (o.a. Jackson Pollock) en Pop Art-kunstenaars (Stella, Warhol) zou beïnvloeden. The Wonders of Rhythm and the Beauty of Space, t/m 2 november in de Schirn Kunsthalle, toont werk van Hofmann.

Hannover

Der Kunstverein Hannover toont sculpturen van Christiane Möbus uit de periode 1973-1997, t/m 9 november.

Kassel

Laatste weekeinde voor de Documenta, in de Documentahalle, Museum Fridericianum, Ottoneum, Kunstbahnhof en in andere gebouwen in Kassel. Tot en met 28 september; http://www.documenta.de.

Kleef

De collectie van het nieuwe Kurmuseum (Tiergartenstrasse 41), een voormalig kuurcomplex, komt uit de nalatenschap van beeldhouwer Ewald Mataré, leermeester van Beuys, werken van Beuys, en een bruikleen van de verzamelaar Ackermans. Met installaties van Mario Merz, Jannis Kounellis, Tony Cragg, Katharina Fritsch, Fischli & Weiss.

München

In de Neue Pinakothek (Barer Strasse 29) zelfportretten van Claude Cahun, dichteres, actrice, fotografe, essayiste, activiste en beeldend kunstenaar. Nog tot en met 28 september.

Münster

Laatste weekeinde ook voor Skulptur. Projekte in Münster 1997, de beeldhouwtentoonstelling in het Westfälisches Landesmuseum. Met werk van Andre, Baselitz, Deacon, Graham, Horn, Kirkeby, LeWitt, Nauman, Schütte, t/m 28 september.

Wolfsburg

Nog tot en met 28 september Image/Tekst 1966-1996, vanBruce Nauman in Kunstmuseum Wolfsburg. Een kakofonie van geluidsinstallaties, videobeelden en neons in schelle kleuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden